Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Hoe technologie jouw baan verandert

Gevirtualiseerde storage en Next Generation Datacenters

Dit artikel delen:

Nils Bohr, Nobelprijswinnaar in de natuurkunde, zegt: 'Voorspellen is erg moeilijk, vooral als het om de toekomst gaat.' Enkele decennia later wordt de waarheid steeds duidelijker: in onze snelle wereld zijn voorspellingen steeds moeilijker. Maar één ding is zeker, we zitten middenin een it-revolutie die wordt aangedreven door meerdere innovaties en disruptions. Volgens een Gartner-onderzoek onder cio's gaat het hierbij om mobiele veranderingen (70 procent), big data/analytics (55 procent), sociale media (54 procent) en de cloud (51 procent).

Door deze 'Nexus of Forces' is datacreatie exponentieel toegenomen. De vraag van het bedrijfsleven om de waarde van deze data te gebruiken is snel gestegen. Dit heeft de rol van cio's drastisch veranderd: van hen wordt verwacht niet meer te focussen op een enkele technologie, maar een combinatie van verschillende it-oplossingen te kiezen die hun bedrijf een concurrentievoordeel kunnen bieden. Werken in de it gaat nu niet meer alleen over het onderhouden van de infrastructuur. Het heeft zich ontwikkeld tot het beheer van een scala van it-diensten, het kiezen van die diensten die de beste roi opleveren en het meeste voordeel voor het bedrijf behalen. Dit is een gebied waar service providers en resellers werkelijk waarde kunnen toevoegen voor hun klanten.

Next Generation-storage

It staat onder enorme druk te profiteren van de nieuwste technologische ontwikkelingen. Hierbij is gevirtualiseerde storage uitgegroeid tot een populaire methode om bedrijven van elke omvang een it-omgeving te verstrekken. Zoals eisen van bedrijven zijn gestegen, zo zijn eisen met betrekking tot de fysieke infrastructuur meegestegen. Daardoor zijn de kosten ook gestegen die vervolgens een negatief effect hebben op de voordelen van de implementatie.

Gevirtualiseerde storage combineert elementen van on-premise, public cloud, private cloud en hybride cloud-infrastructuur. Door al deze technologische opties in één oplossing te koppelen en deze te gebruiken, beheren en consolideren kunnen de cio en it-afdeling de kosten, kansen en risico's in evenwicht brengen. Daardoor kan het bedrijf zich aanpassen aan veranderende eisen en hun concurrentievoordeel behouden.

Er zijn echter een aantal overwegingen waar cio’s zich bewust van moeten zijn bij het implementeren van een gevirtualiseerde storage-infrastructuur. Dienstverleners kunnen hun klanten helpen de valkuilen te omzeilen:
• Vendor lock-in. Door voor slechts één leverancier te kiezen kunnen de kosten oplopen en kan de it mogelijk niet optimaal zijn. De infrastructuur moet virtualisatie-software integreren die in staat is multi-vendor data-storage te beheren om vendor lock-in te voorkomen, bestaande investeringen te beschermen en gebruiksgemak te bevorderen. 
• Eenvoudig datamanagement. Door de oprichting van een Data Fabric kan geclusterde, gedeelde opslag van data non-disruptive operaties opvoeren. Dit betekent dat dataclusters kunnen worden verschoven om uptime te maximaliseren wanneer gepland onderhoud nodig is. 
• Kostenefficiëntie. Met een gevirtualiseerde storage-infrastructuur kunnen bedrijven ervoor zorgen dat alle implementaties zijn afgestemd op hun individuele behoeften en de grootste roi opleveren.
• Multi-tenancy voor controle. Een gevirtualiseerde infrastructuur maakt het voor het it-team mogelijk veel workloads te hosten, beheren en beveiligen die dezelfde storage-infrastructuur delen, maar allemaal anders gebruikmaken van resources en andere service-eisen hebben. Hoewel dit moeilijk te bereiken is, geeft shared multi-tenancy de controle aan de beheerder en verzekert deze gelijkheid tussen concurrerende workloads.

Werkelijke kosten versus werkelijke waarde

De investering vooraf, die nodig is voor het virtualiseren van storage, is een probleem voor veel bedrijven. Maar de kosten moeten worden vergeleken met de vele voordelen die deze oplossing te bieden heeft, een oplossing die gebruikmaakt van alle nieuwe technologieën. Door ervoor te zorgen dat de belangrijkste kwesties van flexibel datamanagement en vendor lock-in snel worden aangepakt, wegen de voordelen van de uitvoering snel op tegen de investering vooraf.

Met gevirtualiseerde storage krijgen bedrijven een it-infrastructuur die beter inspeelt op hun organisatie. Het maakt het voor hen mogelijk om sneller en beter geïnformeerde beslissingen over hun bedrijf te maken. Het inzetten van geclusterde storage biedt bedrijven een optimale storage-omgeving die behendigheid, schaalbaarheid, efficiency, prestaties en up time vergroot. En terwijl Nils Bohr gelijk had, moeten dienstverleners niet aarzelen de mogelijkheden die de toekomst brengt om te zetten in kansen die inkomsten kunnen genereren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-06-21T10:16:00.000Z Sven Schoenaerts


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.