Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

It'ers moeten ook verstand van LinkedIn hebben

Dit artikel delen:

Computable Expert

Marielle Dellemijn
CEO, CRM excellence. Expert van Computable voor de topics Management en Digital Innovation.

Om het resultaat van digital marketing te vergroten worden regelmatig social media-kanalen ingezet. De vraag welke kanalen hiervoor gekozen moeten worden om onder de aandacht van de doelgroep te komen, is niet altijd gemakkelijk. Zeker als er ook een centraal klantprofiel met informatie uit verschillende bronnen gewenst is. Dit aspect ligt meestal op het bordje van it.

Steeds meer kennisintensieve b2b-organisaties kiezen ervoor om LinkedIn als zakelijk marketingtool in te zetten en middels LinkedIn Advertising een specifieke doelgroep te bereiken. De keuze om verschillende  geautomatiseerde social media-kanalen in te zetten, wordt veelal gemaakt door de marketing afdeling. Vaak zonder de it-afdeling hierbij te betrekken. Begrijpelijk, omdat de IT afdeling vaak aangeeft geen verstand van social media te hebben.

Dat is niet erg, maar wel jammer. Want door de krachten te bundelen, wordt het resultaat vergroot. De it-afdeling zou het mogelijk moeten maken om social-kanalen zakelijk te gebruiken en de verkregen informatie aan het klantprofiel aan het crm-domein toe te voegen. Hier is dan vaak een integratie laag voor nodig.

En de marketing afdeling zou de resultaten inzichtelijk moeten maken en aangeven op welke wijze het klantprofiel verrijkt zou moeten worden. Mogelijk bijgestaan door de it-afdeling die een inzichtelijk dashboard realiseert op aangeven van marketing (waarmee de marketing activiteiten en resultaten bestuurbaar worden).

Tipje van de sluier

LinkedIn is erg actief op het gebied van productontwikkeling. Ook daar waar het gaat om doelgroepen en integraties. Eén van de nieuwe interessante features van LinkedIn is de mogelijkheid tot het specifiek targeten. Dit gebeurt op basis van het ingevulde, up to date, profiel van een gesegmenteerde doelgroep. LinkedIn geeft drie opties om specifiek op de doelgroep te kunnen segmenteren: Website retargeting, account retargeting en contact retargeting. Met deze drie nieuwe mogelijkheden kunnen zowel websitebezoekers, contactpersonen als ook specifieke organisaties als doelgroep gekozen worden. Deze tool is beschikbaar voor alle LinkedIn Advertising producten. De combinatie van de segmentatie in het eigen crm-domein en de segmentatie binnen LinkedIn, is een sterke.

Daarnaast heeft LinkedIn het beter mogelijk gemaakt om de resultaten te volgen en meetbaar te maken, in de LinkedIn Campagne-manager. Deze geeft een duidelijk beeld van hoe de gekozen doelgroep van de campagne op de advertenties reageert. De LinkedIn-campagne wordt hierdoor inzichtelijk. Hierbij is het ook mogelijk om conversies te meten door een LinkedIn-tag toe te voegen, waardoor exact aangeven wordt welke conversies gemeten moeten worden.

Op het moment dat de it-afdeling beschikt over medewerkers met kennis van de functionaliteiten van LinkedIn en van de mogelijkheden om de resultaten in overzichtelijke rapportages weer te geven, kan daadwerkelijk toegevoegde waarde aan de collegae van marketing worden toegevoegd. Buiten de begane paden gaan, in dit geval: begrijpen waar een social marketing tool als LinkedIn over gaat en welke resultaten de marketing afdeling hiermee beoogt.

Ik adviseer iedere it-afdeling van een organisatie die commerciële en/of relatiebeheer activiteiten uitvoert in een b2b-omgeving dan ook om zich in de social marketing tools te verdiepen. Te beginnen met LinkedIn. En dan successievelijk uitbreiden naar andere kanalen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-09-27T11:03:00.000Z Marielle Dellemijn


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.