Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

It gebaat bij vrouwelijke touch

Dit artikel delen:

In de it-branche werken momenteel meer mannen dan vrouwen. Het is daarom hoog tijd voor meer vrouwelijke it-professionals. Niet alleen omdat er sprake is van een tekort aan personeel, maar ook omdat uit onderzoek blijkt dat diversiteit binnen teams zorgt voor betere prestaties. De it-branche is tenslotte allang geen mannenwereld meer.

Volgens een kwart van de mannen krijgen vrouwen een lager salaris omdat ze minder geschikt zijn voor een functie. Dat blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door Peak-IT onder 1023 leidinggevenden, bestaande uit 558 mannen en 477 vrouwen. Bij ons geloven ze in het beoordelen van medewerkers op basis van hun kennis en kunde, omdat de kwaliteiten van een persoon niet afhankelijk zijn van gender. Het salaris is daarom altijd passend bij de bekwaamheid. Dat betekent dat het goed mogelijk is dat een vrouw in een bepaalde functie meer verdient dan een mannelijke collega. De combinatie van een vrouw die werkt in de it-branche en ook nog eens meer verdient: geen alledaags beeld. De volgen redenen maken duidelijk waarom dat heel logisch is.

Soft skills

"Vrouwen horen over het algemeen beter dan mannen"

Om te kunnen werken in de it-branche, moet iemand uiteraard kennis hebben over de techniek. De klant vertrouwt erop dat ze bij hun expert terecht kunnen met al hun vragen betreffende it. Die vragen moeten vervolgens wel goed worden beantwoord, zodat ook iemand zonder it-achtergrond het kan begrijpen. Maar om antwoord te geven op de vraag, moet er eerst goed naar de klant worden geluisterd.

Onderzoek wijst uit dat vrouwen over het algemeen beter horen dan mannen. Dat zou verklaren waarom ze van nature meer beschikken over soft skills zoals goed kunnen luisteren en helder communiceren. Ook het inleven in klanten gaat hen vaak goed af. Kwaliteiten die zeker van pas komen. Vrouwen zijn daarom van toegevoegde waarde binnen de it-branche.

Antwoord op tekert

Wellicht de belangrijkste reden om de it-wereld uit te breiden met vrouwen, is het tekort aan mankracht. Maar liefst zeventig procent van de it-vacatures is namelijk moeilijk vervulbaar. Het buiten de eigen groep zoeken naar kandidaten vergroot de kans op het vinden van personeel.

Wanneer vrouwen merken dat de it-wereld meer openstaat voor vrouwen, zullen ze zich eerder gaan interesseren in techniek. Investeren in vrouwelijke it’ers is dan ook onderdeel van de oplossing voor het personeelstekort.

Meer diversiteit

"Net als in elke andere branche helpt diversiteit de it-organisatie verder"

Naast het aannemen van personeel op basis van hun kwaliteiten, is het creëren van diversiteit ook belangrijk. De it-wereld wordt momenteel gedomineerd door mannen, terwijl vrouwen even geschikt zijn.

Net als in elke andere branche helpt diversiteit de it-organisatie verder. Het zorgt voor creativiteit, omdat het palet aan kennis en vaardigheden meer divers is. Daarnaast stimuleert de dynamiek tussen mannen en vrouwen het zoeken naar nieuwe oplossingen. Daardoor zullen creatieve ideeën eerder ontstaan.

Meer inzichten, andere invalshoeken en een breder netwerk maken de meerwaarde van diversiteit compleet. Een goede balans tussen mannen en vrouwen leidt dan ook tot betere bedrijfsresultaten.

It is voor iedereen

Uiteindelijk zijn zowel mannen als vrouwen geschikt om te werken in de it-branche. Niet alleen vanwege de technische vaardigheden, maar ook wat betreft het realiseren van een goede klantrelatie. Gezien de soft skills, de meerwaarde van diversiteit en het personeelstekort is de it-branche op meerdere vlakken gebaat bij een vrouwelijke touch.

Jojanneke van ’t Land, talent & development directeur bij Peak-IT

 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-02-06T11:10:00.000Z Jojanneke van ’t Land


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.