Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Automatisering en iot bepalen toekomst supply chain

Computable Expert

Ronald Ravel
Country Manager Benelux en B2B Director voor Centraal- en Zuidoost-Europa, Turkije, Israël en de Benelux, Dynabook Europe BNLX. Expert van Computable voor de topics Management, Mobility en Beheer.

Corona stuwt de vraag naar automatisering binnen de supply chain. Maar het is een uitdaging om automatisering succesvol in te zetten. De inzet van andere technologieën helpt daarbij.

Net als andere sectoren zijn supply chain-organisaties gaan inzien dat automatisering voor een revolutie kan zorgen in hun sector. Uit recent onderzoek bleek dat de adoptiegraad voor robotisering en automatisering binnen de industrie het afgelopen jaar hoger lag dan die van andere technologieën; 39 procent heeft dergelijke oplossingen geïmplementeerd, wat de groeiende vraag naar deze oplossingen onderstreept.

Als gevolg van Covid-19 is er nog meer behoefte aan automatisering binnen de sector, om zo het contact tussen personen te verminderen en organisaties te helpen bij het voldoen aan social distancing-maatregelen. Iot (internet of things) is een belangrijke stimulans voor automatisering en dankzij deze technologie zijn connected devices in te zetten om automatisering verregaand mogelijk te maken. Er zijn echter verschillende uitdagingen voor bedrijven om automatisering succesvol te laten zijn, bijvoorbeeld rond het beheer van de grote hoeveelheden data die worden gecreëerd door iot-oplossingen. Bedrijven kunnen hierop inspelen door andere technologieën toe te passen, zoals edge computing.

Groeiende behoefte

"Automatisering en robotica worden kerncompetenties in verschillende sectoren"

Het coronavirus heeft voor een situatie gezorgd waarin gebruikerscases en de mogelijkheden van digitale oplossingen nog relevanter zijn geworden. Automatisering en robotica, door middel van de adoptie van iot, worden waarschijnlijk kerncompetenties in verschillende sectoren. Enkele van die sectoren zijn de maakindustrie en logistiek, waar bedrijven kijken naar de toevoeging van iot aan productielijnen en leveringen om zo de veiligheid van werknemers te verbeteren en mogelijke besmettingen te voorkomen.

In de logistiek kunnen iot-sensoren bijvoorbeeld met een levering meereizen, om regelmatige updates over een pakketje te geven die helpen bij de hoge veiligheidsstandaarden voor aflevering. In de productiefase hebben robotica al de mogelijkheid te helpen bij het transport van producten vanuit een warenhuis naar een distributiecentrum, waardoor de interactie tussen personen eveneens wordt teruggebracht. Deze innovaties worden steeds belangrijker door de transitie naar e-commerce, nu online bestellingen groeien met 49 procent door de pandemie en de sluiting van fysieke winkels. Dit zorgt voor extra spanning op de supply chain-sector omdat er moet worden voldaan aan shopping-eisen en de veiligheid van medewerkers.

Overwinnen van adoptie-uitdagingen

De inzet van automatisering en robotica, gedreven door Covid-19, brengt diverse uitdagingen met zich mee, zeker als bedrijfsprocessen beginnen te normaliseren. Allereerst is het belangrijk dat bedrijven de grote hoeveelheden data kunnen beheren én hieruit inzichten kunnen halen waarmee processen worden verbeterd. Veel organisaties in de supply chain-sector vertrouwen echter nog op legacy-infrastructuren, waardoor ze zich niet alleen moeten afvragen of de bestaande technologie deze data-intensieve technologie aankan, maar ook of ze de tijd en middelen hebben om deze te vervangen.

Daarom speelt het vervangen van legacy-infrastructuur met nieuwe concepten zoals edge computing een belangrijke rol in het it-ecosysteem van de supply chain. Een magazijnmedewerker kan bijvoorbeeld de 'pick-by-vision'-toepassing van assisted reality (ar) smart glasses gebruiken voor hulp bij het automatiseren van handmatige orderpicking, sorteren, inventarisbeheer, factureren en verwijderprocessen. Wanneer er latency optreedt en informatie van het apparaat vertraagd binnenkomt, wordt de productiviteit van de medewerker minder en kunnen er fouten ontstaan. Edge computing biedt een oplossing door dataverwerking dichter in de buurt van het device te realiseren, aan de rand van het netwerk, waardoor latency niet voorkomt en incidenten door netwerkvertraging worden verminderd. Tegelijkertijd wordt een nieuwe manier van het verzamelen, analyseren en distribueren van data ontwikkeld en wordt verwerkingsvermogen verplaatst naar de plek waar het device zich bevindt: aan de rand van het netwerk.

Automatisering heeft een essentiële rol binnen de supply chain, een rol die alleen nog maar belangrijker is geworden door Covid-19. Voordat automatisering en robotica echter breed kunnen worden geïmplementeerd, moeten bedrijven er zeker van zijn dat ze de juiste infrastructuur hebben staan om deze technologieën optimaal te benutten. Edge computing verwijdert de behoefte om de hele technologie-architectuur opnieuw in te richten, waardoor bedrijven voordeel kunnen halen uit iot-devices zonder dat huidige systemen op de schop moeten.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-08-28T14:25:00.000Z Ronald Ravel


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.