Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Trump zonder de T van IT

Dit artikel delen:

Computable.be Expert

Kris Poté
Vice President, CAPGEMINI. Expert van Computable.be voor de topics Management, ICT-branche en Loopbaan.

Ook de inauguratierede van president Trump gezien? En gehoord dat hij met geen woord repte over it? Verbazend eigenlijk, omdat heel wat bedrijven en overheden in volle digitale transformatie zijn en alle it krachten bundelen om competitief te blijven in de huidige economie. Hoe zou dit nu toch komen? Enkele mogelijke verklaringen en bijgaande beschouwingen.

It is een mondiaal gegeven en niet het alleenrecht van de US. In tegendeel, heel wat technologische ontwikkelingen ontstaan ook in Azië en Europa en deinen ver uit naar alle continenten. It laat zich niet opsluiten door landsgrenzen of afgebakende handelszones. Dit is onomkeerbaar maar heeft zeker geen plaats in de protectionistische plannen van de nieuwe Amerikaanse regering.

Silicon Valley is niet meteen een wingewest voor pro Trump-kiezers. Die mikt meer op het herstel van traditionele economische sectoren, zoals autoproductie, mijnbouw en openbare werken. Dat deze sectoren het ook niet meer kunnen zonder it moet de nieuwe president ontgaan zijn. Intelligente wagens, slimme graaftechnieken en 'smart roads' zijn dragers van de oude economieën. IoT, cloud, big data: zou Trump er ooit van gehoord hebben of de draagwijdte ervan snappen? Enkel het begrip sociale media, verengd tot korte 'Tweets', is hem schijnbaar bekend. Hopelijk vergis ik mij.

Zou de Trump administratie doorhebben wat de innoverende en productieverhogende kracht is van it? Ook al toont recent onderzoek van Bart van Ark (van het Amerikaanse instituut The Conference Board) aan dat it minder productiviteitsverhogend zou zijn dan tien jaar geleden, toch zijn moderne communicatietechnologieën nog steeds een bron van voordeel voor alle consumenten: gebruiksvriendelijkheid, meer bereikbaarheid, meer vrijheid van meningsuiting, meer duiding. Zou daar het schoentje wringen?

Diversiteit?

De wereld van de it-bedrijven kenmerkt zich wereldwijd onder meer door diversiteit, geen onderscheid van ras of rang, openheid en flexibiliteit. Dat staat haaks op de ultraconservatieve plannen van Trump. Een kolossale blunder, want de economie van de toekomst zal zich uitstrekken over de hele wereld, huidig zwak broertje Afrika inbegrepen (volgens kenners ontwikkelt daar zich op langere termijn een grote nieuwe markt met technologisch perspectief). Daar niet op inspelen gaat – na kort gewin door lokale belastingsverlagingen en invoerheffingen – it-bedrijven in de US sowieso verarmen en minder concurrentievoordeel opleveren. Dat zou overigens sneller kunnen gaan dan verwacht. 'Mind my words.'

Wat er ook van zij; wanneer ik in de inauguratiespeech slogans hoor als 'God Almighty' en 'America First', dan leg ik onbewust de link met 'Gott mit uns', en 'Deutschland über alles'. Beangstigend. Zeker in de wetenschap dat oorlog steeds een motor is geweest van voortschrijdende technologie (Yperiet, atoomwapens, raketten, ZyklonB) die werd ingezet om in eerste instantie andere volkeren te vernietigen. De Trump adviseurs zullen dit wellicht omschrijven als 'alternative facts'. Dan is het overduidelijk: ik verkies de pacifistische weg van overleg, openheid en diplomatie om technologie te laten ontwikkelen. Zeker voor it- en telcobedrijven. Goed geweten! In de dubbele betekenis van het woord 'geweten'…

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Op zich interessante beschouwing, alhoewel de laatste alinea een klein beetje doorslaat en niet geheel overeenkomt met de IT-realiteit van alledag: `.. verkies de pacifistische weg van overleg, openheid en diplomatie om (IT) technologie te laten ontwikkelen. Zeker voor it- en telcobedrijven. Goed geweten!..'

Dit zou betekenen dat Open Source, Open Standards en alles wat nog meer Open is, wel een zeer hoge vlucht zouden moeten nemen. Theoretisch klopt dit misschien, maar de praktijk laat (helaas) zien dat er nog andere marktmechanismen bestaan waardoor IT-technologie de hoogte in wordt gestuwd. En deze mechanismen zouden zeker ook bestaan zonder Trump. Je kunt de man veel verwijten, maar dit onderdeel valt volgens mij in de categorie: Onbewust Onbekwaam. Wie het beter weet, mag het zeker zeggen!

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-01-27T09:44:00.000Z Kris Poté
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.