Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

De zin en onzin van internationale wachtwoorddag

Dit artikel delen:

Vandaag is het internationale wachtwoorddag. Op initiatief van Intel wordt sinds 2013 op de eerste donderdag van mei extra aandacht gevraagd voor het belang van sterke wachtwoorden. De vraag is of zo’n dag zin heeft.

Eigenlijk willen we niets liever dan afscheid nemen van al die wachtwoorden. Ze zijn lastig om te onthouden. Zeker omdat we er steeds meer van hebben. Bovendien worden cybercriminelen steeds slimmer. Daarmee zijn onze wachtwoorden ook nog eens moeilijker te beschermen. Biometrie in de vorm van een irisscan, stemherkenning of een vingerafdruk lijken vooralsnog alternatieve oplossingen voor traditionele wachtwoorden. Maar zolang die nog geen gemeengoed zijn, is deze World Password Day van groot belang. Daarbij kun je je wel afvragen of de ingeplande dagen tot 2029 volgens worldpassword.org het gaan halen...

Uit ons onderzoek blijkt dat 61 procent van de Nederlanders zijn telefoon, tablet of laptop altijd beschermt met een wachtwoord. Dat is op zich geen verkeerd percentage. Toch is het verrassend dat dus nog altijd een substantieel deel van onze populatie geen wachtwoorden gebruikt. Je kunt het je eigenlijk nauwelijks nog voorstellen in ons huidige digitale tijdperk waarin cyberinbraken schering en inslag zijn.

Slechts 26 procent van onze burgers verandert wachtwoorden heel regelmatig. Wachtwoordgebruikers klagen, wellicht terecht, over het onthouden van al die passwords. Toch gebruikt nog geen 15 procent speciale software voor het beheer van de toegangscodes. Dat terwijl die software relatief goedkoop en heel toegankelijk in gebruik is. Wat ook opvalt, is dat jongeren tot 24 jaar veel eerder hun wachtwoorden delen met vrienden, familie of collega´s dan 55-plussers.

Gemak versus veiligheid

Kortom, deze feiten en cijfers leren ons dat we nog een weg te gaan hebben. Dan hebben we het nog niet eens gehad over de type wachtwoorden die mensen gebruiken. Nog altijd staat het cijferrijtje ´123456´ bovenaan de top-5 van meest gebruikte wachtwoorden. Alternatieven als ‘password’, ‘qwerty’ en van 1 tot 8 tellen zijn niet veel beter. En hoe triest ook, nog altijd erg populair. Echter, helaas ook favoriet bij hackers.

Tevens maakt een flink aantal mensen geen gebruik van multi-factor authentificatie. Ondanks dat het ons met de hedendaagse technologie allemaal heel makkelijk wordt gemaakt. Ook onze oudere generatie zou in staat moeten zijn zelf voor goede bescherming van apparatuur, apps en bijvoorbeeld bankgegevens te zorgen. Toch blijkt dat de jongere generatie af en toe hor en dol wordt van hun ouders die om hulp blijven vragen bij de inzet van smartphones, apps of andere technologie. Dat lijkt er eveneens op dat we nog altijd gemak verkiezen boven de broodnodige veiligheid.

Daarom is het goed dat technologische ontwikkelingen niet stil staan. Naar verwachting zal het gebruik van onze wachtwoorden in 2021 plaats maken voor de inzet van biometrie. 80 procent van onze beroepsbevolking zal dan gebruikmaken van biometrische veiligheid gebaseerd op natuurlijke eigenschappen van de mens. Zo verwachten de meest vooraanstaande marktanalisten.

Als dat ons gaat helpen om cybercriminelen slimmer af te zijn, is dat uiteraard een goede ontwikkeling. Echter, we moeten ons ook bewust zijn van de zaken die het echt waard zijn om te beschermen met ons lichaam. Een wachtwoord is vervangbaar, maar onze stem, gezicht of vingerafdruk niet. Misschien blijven we dan toch tot ver na 2029 extra aandacht vragen voor het belang van sterke veilige wachtwoorden. Wie weet heet de internationale wachtwoorddag tegen die tijd dan alleen anders.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-05-02T17:56:00.000Z Martijn van Lom


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.