Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Vermijd deze valkuilen en blijf compliant

Vier tips

Wie niet voldoet aan Amerikaanse en Europese regelgeving bij de verkoop van militaire diensten, producten en data, loopt het risico op boetes en zelfs gevangenisstraf. Hoe kunnen exporterende bedrijven de regelgeving naleven en tegelijkertijd concurrerend blijven?

In 2017 maakte Airbus melding van ‘onzorgvuldigheden’ in eerdere verklaringen aan het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken over de verkoop van militaire producten en diensten. De Amerikaanse exportregels die mogelijk zijn geschonden, vallen onder de International Traffic in Arms Regulations (ITAR). Daarin is de vereiste opgenomen dat bedrijven die militaire producten verhandelen - zoals Airbus - informatie moeten geven over alle tussenpersonen die betrokken zijn geweest bij de totstandkoming van grensoverschrijdende transacties. Tot op de dag van vandaag hebben de Amerikaanse autoriteiten nog geen beslissing genomen inzake de Airbus-case.

De melding van Airbus past in een reeks recente ITAR-kwesties waarin bedrijven zichzelf terugvonden aan de verkeerde kant van de Amerikaanse exportwetgeving. Er zijn verschillende redenen waarom bedrijven problemen krijgen met overheden:

  • Een bewuste beslissing om de ITAR-regels te ontduiken;
  • Een gebrek aan kennis over de recente veranderingen in de regels;
  • Onwetendheid over regels die niet alleen betrekking hebben op fysieke bewegingen van goederen, maar ook op de overdracht van gevoelige data;
  • Onvoldoende onderhoud van masterdata. Sommige bedrijven hanteren geen correcte classificatie van de producten die vallen onder ITAR- of vergelijkbare regels;
  • Een gebrek aan kennis van niet-Amerikaanse bedrijven over wat de Amerikaanse wet van hen verwacht.

Verwarring

"D controle van gevoelige data is net zo belangrijk als de controle van fysieke goederen"

De meeste bedrijven die handelen in gevoelige goederen, begrijpen dat ze wellicht een vergunning nodig hebben om goederen te exporteren. Vaak is er verwarring over de vraag welke regelgeving in aanvulling op Britse en EU-regelgeving nu van toepassing is: ITAR of EAR (Eport Administration Regulations)?

En sommige zijn zich er niet bewust van dat de controle van gevoelige data net zo belangrijk is als de controle van fysieke goederen. De vakpers is druk met rapporteren over zaken waarin bedrijven in strijd met ITAR of EAR hebben gehandeld.

In het algemeen moeten bedrijven met militaire goederen of diensten weten dat ze onder exportcontroleregels vallen. Bedrijven met goederen voor tweeërlei gebruik moeten ook uitzoeken welke exportvergunningen vereist zijn om hun goederen naar bepaalde landen te verzenden. Zij moeten ook begrijpen dat Amerikaanse exportcontroleregels zelfs buiten de landsgrenzen gelden. Met andere woorden: zelfs bedrijven buiten de Verenigde Staten met Amerikaanse materialen in hun producten, moeten nagaan welke exportvergunningen zij nodig hebben.

Twee voorbeelden. In 2013 heeft het bedrijf Defense Distributed computerbestanden geüpload die zijn te gebruiken om een geweer met een 3D-printer te maken. De Amerikaanse autoriteiten gaven opdracht de bestanden te verwijderen wegens schending van ITAR, die personen verbiedt data over de bouw van wapens te verstrekken aan niet-Amerikaanse bedrijven.

En in 2017 heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken een boete van 400.000 dollar opgelegd aan Bright Lights in New Jersey. Reden: export van militaire componenten inclusief technische data, wat in strijd is met ITAR en de Arms Export Controls Act.

Vier aandachtspunten

Er zijn vier belangrijke aandachtspunten die bedrijven moeten volgen om compliant en aan de juiste zijde van de wet te blijven en onder de radar van de autoriteiten te opereren:

  • Begrijp dat een correcte classificatie van goederen essentieel is. Gaat het om militaire goederen, goederen voor tweeërlei gebruik of andere goederen? Dan moet de juiste export control code (ML of ECCN) aan de goederen worden toegekend om snelle en effectieve afhandeling van export controles te waarborgen;
  • Zoek uit welke jurisdictie van toepassing is op elk product. Bedrijven moeten zich op de hoogte stellen van wijzigingen in de Export Control Reform-regels (ECR) over de overdracht van ITAR-gerelateerde goederen of technologie. Dat is inclusief de United States Munitions List en de Commerce Control List;
  • Daarnaast moeten ze zich ervan verzekeren dat niet alleen de fysieke beweging van goederen wordt gemonitord, maar ook de niet-fysieke overdracht van gevoelige data. Daarom moeten dergelijke exportzendingen en overdacht van technologie even streng worden gecontroleerd als bij fysieke goederen;
  • Tot slot: zorg ervoor dat jouw bedrijf de richtlijnen volgt die zijn opgesteld door het Directorate of Defense Trade Controls.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-03-06T11:38:00.000Z Richard Groenendijk


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.