Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Vier uitdagingen voor de it-afdeling in de zorg

Dit artikel delen:
vier vingers

Zorgprofessionals zijn mobiele professionals pur sang. Ziekenhuizen, klinieken en instellingen voor ouderenzorg maken op talloze manieren gebruik van draadloze technologie om de operationele efficiëntie en patiëntresultaten te verbeteren. Een betrouwbaar draadloos netwerk is hierbij natuurlijk onmisbaar. Want of het nu gaat om het opvragen van medische dossiers vanaf een computer of een tablet, telemetrische toepassingen, oproepsystemen of applicaties die de locatie van zorgverleners bijhouden, WiFi staat aan de basis van patiëntenzorg.

Het probleem is echter dat een toenemend aantal draadloze apparaten toegang tot het netwerk zoekt. Om zorgtoepassingen veilig en beschikbaar te houden is het netwerk afhankelijk van goed toegangsbeheer en applicatiebeveiliging. Zorgorganisaties balanceren met netwerkwerkbeveiliging én de flexibiliteit om mobiele apparaten in alle soorten en maten toegang tot het netwerk te kunnen bieden.

De it-afdeling in de zorg staat vandaag voor vier uitdagingen:

1. Een stortvloed aan mobiele apparaten

Of het nu gaat om smartphones, dect-telefoons of halszenders voor noodoproepen, het zorgpersoneel draagt vaak drie of vier mobiele apparaten bij zich. Daarnaast maken ze gebruik van diverse andere medische apparaten met draadloze functionaliteit, van tablets voor medische toepassingen tot infusiepompen. Al deze apparaten moeten op veilige wijze met het netwerk worden verbonden in overeenstemming met de eisen van talloze zorgrichtlijnen. Daarnaast brengt elk apparaat specifieke beveiligingsproblemen met zich mee, waarvoor een oplossing moet worden gevonden.

2. Oplopende mobiele bedreigingen

Het beschermen van patiëntgegevens en naleving van de wet- en regelgeving zijn topprioriteiten voor zorgnetwerken. Leveranciers van draadloze netwerktechnologie bieden krachtige oplossingen voor het neutraliseren van mobiele bedreigingen en aanvallen die gebruikmaken van draadloze protocollen, zoals kwaadaardige of gehackte access points, DDoS-aanvallen, ‘main in the middle’-aanvallen enzovoort. Zorginstellingen zijn echter in toenemende mate vatbaar voor malware als gevolg van de explosieve groei van het aantal mobiele apparaten en verbindingen.

3. Bedrijfskritische applicaties

In de gezondheidszorg wordt gebruikgemaakt van legio bedrijfskritische en zelfs levensbepalende applicaties. Draadloze netwerken moeten die applicaties zonder vertraging of onderbreking beschikbaar stellen op elk punt waarop zorg wordt verleend, ook in omgevingen die vijandig zijn voor draadloze signalen, zoals liften en radiologie-afdelingen.

De vraag naar bandbreedte door video-, beeldverwerking- en telezorgapplicaties en het toenemende gebruik van draadloze netwerken door patiënten en gasten brengen de beschikbaarheid van kritieke toepassingen voor VoIP, medische dossiers en telemetrie in gevaar. Al deze bronnen moeten met chirurgische precisie worden beheerd.

4. Lokale klinieken en streekziekenhuizen

Of zorgmedewerkers zich nu in een ziekenhuis of in een externe kliniek bevinden, ze hebben naadloze toegang nodig tot medische dossiers op een centrale locatie, tot klinische applicaties op dezelfde of een externe locatie en tot tal van andere voorzieningen.

Veilige mobiliteit tussen locaties vraagt om een uitgebreide beveiligingsoplossing die onder meer identiteitsbeheer biedt. Het op afstand verlenen van zorg moet echter wel economisch haalbaar zijn. De kosten en complexiteit die gepaard gaan bij het inrichten, beschikbaar stellen en op peil houden van veilige draadloze toegang en vpn-verbindingen met externe locaties vormen helaas vaak een struikelblok.

Oplossing: integrale beveiliging

Hoewel de eisen die aan de draadloze capaciteit en dekking worden gesteld per zorginstelling variëren, zijn betrouwbaarheid en beheereenvoud voor alle organisaties van even groot belang. Het kan bijzonder lastig zijn om met succes beveiligingsoplossingen binnen alle uiteenlopende omgevingen te implementeren. It-afdelingen van zorginstellingen hebben momenteel de keuze uit drie draadloze netwerkmodellen: het geïntegreerde model, het controller-model of het cloud-beheermodel. Het model van hun keuze moet hen in staat stellen om veilige toegang te bieden voor de persoonlijke mobiele apparatuur van zorgverleners en voor medische apparaten in alle soorten en maten. Of het nu gaat om intraveneuze pompen, patiënten-trackers, hartbewakingsapparatuur of robots voor telezorg, al deze zaken vragen om uitgebreide bescherming tegen actuele en toekomstige bedreigingen.

Filip Savat, countrymanager bij Fortinet Belux

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-01-05T10:00:00.000Z Filip Savat


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.