Amazons Project Kuiper: 3236 satellieten de lucht in

Amazon wil 3236 satellieten in een baan om de aarde brengen om overal ter wereld breedbandinternet te kunnen aanbieden. Het ambitieuze satellietplan heeft de naam 'Project Kuiper' meegekregen, vernoemd naar de Nederlandse astronoom Gerard Kuiper (1905-1973)

Amazon heeft inmiddels de eerste benodigde documenten ingediend bij de Internationale Telecommunicatie-unie ITU, die de lancering moet goedkeuren.   

De webwinkel annex cloudaanbieder is niet de enige partij die grootschalig in satellieten zegt te investeren. Zo wil Elon Musk (SpaceX) eveneens vele duizenden satellieten in een baan om de aarde brengen. Zulke projecten kosten echter miljarden waarbij de vraag is of ze ook genoeg geld opbrengen; Microsoft heeft bijvoorbeeld een vergelijkbaar plan in de ijskast gezet.

Volgens vakblad De Ingenieur is Project Kuiper vernoemd naar de asteroïdengordel aan de rand van ons zonnestelsel (op zijn beurt vernoemd naar de Nederlandse sterrenkundige Gerard Kuiper). Het project voorziet in drie lagen satellieten: 784 komen in een baan op 590 kilometer hoogte, 1296 in een baan op 610 kilometer hoogte en 1156 in een baan op 630 kilometer hoogte. Wie de satellieten gaat bouwen en wanneer de eerste zou worden gelanceerd, is nog onduidelijk, aldus het vakblad.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-04-09T18:41:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.