Supersnelle Spaanse rekenaar van Lenovo staat in kapel

Holy computing in Barcelona

De MareNostrum-supercompute in de Chapel Torre Girona in Barcelona

Ooit behoorde de in de negentiende eeuw gebouwde Chapel Torre Girona in Barcelona toe aan een rijke, devote Spaanse familie. Tegenwoordig is in de kapel de nationale supercomputer MareNostrum van Spanje gehuisvest. Computable nam een kijkje: holy computing in Barcelona.

De Spaanse familie woonde ook op het terrein en startte er een school. De katholieke kerk deed dienst tot in de jaren zestig en raakte daarna in verval. Het park werd in de jaren '70 verkocht aan de Polytechnische Universiteit van Catalonië, inclusief de kapel. Die werd aan de mis onttrokken door de plaatselijke bisschop en vormde voortaan een uitvalsbasis voor de computerwetenschappen. In de voormalige kerk herinnert een klein museum, met computers als de Compaq Alphaserver GS/40, Silicon Graphics Origin 2000 en de IBM RS-6000, aan deze wetenschappelijke discipline.

In 2004 zocht de Spaanse overheid naar een onderkomen voor een krachtige computer van IBM die zij had aangeschaft. Daarvoor werd ruimte vrijgemaakt in de Torre Girona. Die samenwerking met de overheid vormde in 2005 het startsein om de kapel te gebruiken als plek voor de nationale supercomputer MareNostrum van Spanje.

Inmiddels heeft Lenovo het stokje van IBM overgenomen. Sinds 2017 staat er de 'super' MareNostrum 4 (13,7 petaflops). Die wordt door diverse wetenschappers gebruikt voor de ondersteuning van onder meer menselijk genoomonderzoek, bio-informatica, astrofysica en meteorologie. En wat altijd helpt, zoals Sergi Girona, operationeel en it-directeur van het Barcelona Supercomputing Center tijdens een rondleiding vertelt, is om een schietgebedje te doen voor dit zware rekenwerk.

In 2021 komt er een opvolger voor de MareNostrum 4 (inmiddels gezakt naar plek 25 in de top 500 van supercomputers); die zal naar verwachting een twintig keer hogere computercapaciteit kennen. Overigens staat de opslagapparatuur op een andere plek, in de buurt van de Chapel Torre Girona.

Dit artikel verscheen eerder in Computable Magazine nummer 3 2019.

Tour

De kerk is te bezoeken; ga je naar Barcelona, boek dan een tour via www.bsc.es/visits.

De Chapel Torre Girona in Barcelona

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-05-21T10:41:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.