Rekenen met wind

WindCores laat datacenter in turbine op windenergie draaien

Windturbine (beeld WindCores)

In een Duitse windturbine in Lichtenau, in de buurt van Paderborn, is een datacenter geplaatst dat ook nog eens draait op schone windenergie. De CO2-voetafdruk wordt daardoor minimaal, is de gedachte. Het duurzame project heet WindCores en is een samenwerking van de Universiteit van Paderborn en de it-divisie van WestfalenWind. Dit is een Duitse leverancier van windenergie die bijna honderdvijftig windturbines beheert in de regio Noordrijn-Westfalen. Het Japanse ict-concern Fujitsu is een van de partners.

Het datacenter is neergezet in de voet van de staalbetonnen turbinetoren (13 meter breed, 150 meter hoog), waar nog plek was; buiten staat een deel van de koelinstallatie voor de vrije lucht. Het telt vier beveiligde kabinetten, elk met plek voor 62 serverrack-kasten. De rekenkrachtcentrale is bedoeld om lokale klanten van computercapaciteit te voorzien tegen een redelijke prijs.

De eerste klanten, cloudaanbieder Teuto.net uit Bielefeld, en systeemhuis Green IT uit Dortmund, zijn al ingetrokken. Ook de universiteit heeft een aantal servers in gebruik voor onderzoek, onder meer over de vraag of het datacenter invloed kan hebben op de stabiliteit van het energienet.

Fujitsu

Serverrackkast, geplaatst in de windturbine (beeld: WindCores)

Naast de partners van het eerste uur - innovatienetwerk Innozent OWL, it-infrastructuurdienstverlener DTM en glasvezelleverancier Innofactory (via Deutsche Telekom), werken de universiteit en Westfalenwind IT ook samen met Fujitsu. Het Japanse it-concern, dat in Duitsland sterk aanwezig is, levert via partner Green IT server- en opslagtechnologie in de vorm van Primergy-servers en Eternus-opslagsystemen. In combinatie met AC-DC converters en recente koelingstechnologie levert dat een energiezuinige opstelling op. Als WindCores echt een succes wordt, willen de initiatiefnemers het project opschalen.

[Dit artikel staat ook gepubliceerd in Computable Magazine 2019, nr.1]

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-12-19T11:55:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.