Nieuwe kleine sensor kijkt als een garnaal

Mantisgarnaal (Squillidae).

Aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) is een nabij-infraroodsensor ontwikkeld die op een kleine chip past. Net als de ogen van de Mantisgarnaal heeft die zestien verschillende soorten cellen. De garnaal is gevoelig voor ultraviolet licht, zichtbaar licht en bijna-infrarood licht.

De nieuwe Eindhovense chip kan goed het spectrum in het infrarood meten waardoor het onzichtbare zichtbaar wordt. Dat is met name interessant voor toepassingen in de industrie en de landbouw. Je kunt er bijvoorbeeld de chemische samenstelling van melk en plastics mee analyseren.
 
De vooruitgang zit ‘m in de omvang en kosten. De huidige nabij-infraroodspectrometers zijn eenvoudigweg te groot en te duur.

Onderzoekers zijn erin geslaagd deze sensoren te miniaturiseren en tegelijkertijd de kosten laag te houden. Volgens Kaylee Hakkel, promovendus bij de vakgroep Photonics and Semiconductor Nanophysics bij Technische Natuurkunde, was dat een hele uitdaging. Daarom hebben de onderzoekers een nieuw fabricageproces op wafelschaal ontworpen. Hakkel: ‘Het is goedkoop omdat we meerdere sensoren tegelijk kunnen produceren en het is nu klaar voor gebruik in praktische toepassingen in de echte wereld.’ De sensorchip is zo klein dat die zelfs in toekomstige smartphones zou passen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-01-18T09:58:00.000Z Alfred Monterie
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.