Een Steinway die zelf speelt

CeBIT 2018

Steinway

De zelfspelende piano - de pianola - was er natuurlijk al een tijdje. Maar CeBIT 2018 liet er nu ook een zien van het beroemde merk Steinway. En dat betekent net even wat meer. De Steinway Spirio kan muziek spelen van meer dan drieduizend artiesten. En deze stukken zijn allemaal gratis te downloaden vanuit de gratis app op de iPad die je er ook gratis bij krijgt.

Nou mag dat ‘gratis’ wel ook, want een grote 7-pedaals Spirio in combinatie met de techniek kost al gauw 127.000 euro. Maar goed, daarmee haal je wel de concerten, echt gespeeld door mensen als Lang Lang, Yuja Wang en Billy Joel, in huis. En als leuke toevoeging krijg je er ook nog de film bij waarin ze die stukken dus echt spelen.

De Spirio gaat een stapje verder dan de eerdere zelfspelende piano’s. De piano zelf bevindt zich al in het hoogste pianosegment, maar de software die ze gebruikt voor de aanslagen is ook bijzonder. Deze verwerkt achthonderd signalen per seconde en zorgt ervoor dat de nuances, zoals de artiest deze heeft aangebracht in de studio, behoorlijk waarheidsgetrouw de huiskamer binnenkomt.

In onderstaand filmpje legt de Duitse Ariana Jablonka uit hoe de Spirio werkt.

De zelfspelende piano Steinway op CeBIT 2018

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-06-15T13:27:00.000Z Jeroen de Groot


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.