Hoe bouw je een quantumcomputer?

Kwantum

De quantumcomputer geldt als de heilige graal van de natuurkunde. Maar wanneer zal die quantumcomputer werkelijkheid worden? Kijk de Teledoc ‘De race; hoe bouw je een quantumcomputer?’ op 4 februari op NPO 2.

Vijfenzeventig jaar nadat de theoretisch natuurkundige Ettore Majorana (1906-1938) het mysterieuze Majoranadeeltje voorspelde, werd het pas voor de eerste keer waargenomen door natuurkundige en nano-wetenschapper Leo Kouwenhoven en zijn team in Delft in 2012. Het deeltje is mogelijk de sleutel tot het bouwen van een quantumcomputer, vergeleken waarbij de computer zoals wij die kennen niet meer dan een telraam is. Iedereen is het erover eens dat een quantumcomputer de volgende wetenschappelijke en economische revolutie ontketent.

Wereldwijd is de vondst van het Majoranadeeltje bejubeld en nu gaat Kouwenhoven verder: hij moet meerdere eigenschappen van het deeltje vaststellen om de quantumcomputer te verwezenlijken. Maar de natuur laat zich niet makkelijk bedwingen.

Regisseur David Kleijwegt (De kijk van Koolhoven, In Europa) heeft Kouwenhoven en zijn team gefilmd vanaf 2012 tot nu. De wetenschap stagneert, peperdure machines werken niet als gepland en promovendi verliezen hoop. Maar de belofte van een quantumcomputer is zo groot dat internationale tech-bedrijven grote sommen geld uittrekken voor onderzoek. De Nederlandse overheid wil niet achterblijven. Kouwenhoven haalt meer dan miljoenen binnen om zijn onderzoek met volle vaart te vervolgen. Hij speelt mee in de Champions League van de internationale wetenschap, maar wanneer zal die quantumcomputer werkelijkheid worden?

Teledoc

Een Teledoc is een lange documentaire met een eigentijds Nederlands onderwerp dat op een prikkelende, toegankelijke en cinematografische manier wordt verteld en bestemd is voor een groot publiek. De docu ‘De race; hoe bouw je een quantumcomputer?’ is een productie van De Familie Film & TV in samenwerking met de VPRO.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-01-09T14:38:00.000Z Cees Visser
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.