Vuelta-gekte schreeuwt om crowdmanagement

La Vuelta trekt veel toeschouwers (archiefbeeld 2018).

Houd dat maar eens in toom, die duizenden bezoekers die vandaag en in het weekend langs de route van wielerkoers La Vuelta hun favoriete renners aanmoedigen. De Utrechtse startup UCrowds ontwikkelde simulatiesoftware voor crowdmanagement, het beheersbaar houden van mensenmassa's. La Vuelta Holanda gebruikt het realtime-dashboard van Argaleo uit Den Bosch.

UCrowds is begin 2018 opgericht door Roland Geraerts, die naast ceo ook assistent hoogleraar Crowd Simulation en universitair docent Geometric Computing is aan Universiteit Utrecht. Inmiddels telt het bedrijfje vijf werknemers.

De simulatiesoftware van UCrowds brengt bezoekersstromen in beeld in een driedimensionale virtuele omgeving. Het model kan vijf drukteniveaus nabootsen en legt zo mogelijke knelpunten bloot. Daartoe gebruikt het eerder onderzoek naar groepsbewegingen, sociaal groepsgedrag en menselijk gedrag, legt Geraerts uit bij RTV Utrecht.

Scenario's

"Hoeveel mensen passen op een plein zonder dat het vastloopt?"

Voeg daaraan toe de route van het evenement, de belangrijkste in- en uitvalswegen en de vervoersmiddelen van de toeschouwers en er ontstaat een aardig beeld van de drukste punten en momenten. Op die manier wordt het mogelijk om verschillende scenario's uit te werken. Bijvoorbeeld om te achterhalen hoeveel supporters op een plein passen zonder dat het vastloopt, vertelt Geraerts aan de nieuwssite.

Ook de ervaring uit een eerder wielerspektakel kwam van pas. In 2015 startte de Tour de France in de Domstad en daar liet Geraerts destijds ook simulaties op los. Daarnaast deed zijn team in aanloop naar de geannuleerde Vuelta 2020 onderzoek waarvan de resultaten nu door de wielerorganisatie worden gebruikt.

Argaleo

De organisatie achter La Vuelta Holanda, verantwoordelijk voor de etappes die de Vuelta vrijdag, zaterdag en zondag in Nederland aflegt, gebruikt allerlei realtime-informatie om het peloton en de bezoekers in goede banen te leiden. Denk aan wegenkaarten, routes van de etappes, de locatie van dranghekken, weergegevens en live-informatie van het ov en het wegennet.

De informatie wordt inzichtelijk gemaakt in een dashboard, een digitale 3d-kaart van Nederland. Dit dashboard is ontwikkeld door Argaleo, aanbieder van digital twin platformen. Gemeente Breda gebruikt het platform al langer en hierdoor kon het bedrijf snel schakelen voor La Vuelta. Argaleo is gevestigd in Den Bosch en voert deze klus uit in opdracht van gemeente Utrecht en de projectorganisatie La Vuelta Holanda.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-08-19T10:37:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.