Museum Gent stelt ethische vragen over robots

R2-D2 of Artoo-Detoo uit Star Wars (foto: Shutterstock)

Tot en met 15 april 2018 toont het Design museum Gent hoe mens en machine steeds dichter bij elkaar komen met interactieve installaties, gadgets uit de popcultuur, designprototypes, industriële robots en alledaagse 'wearables'. In de expositie nemen veertien vragen de bezoeker alsmaar dieper mee in het debat rond automatisering en robotisering.

Iedereen heeft een idee van hoe een robot er uit ziet. Als werkkracht in de fabriek, personage in een film of als militaire drone. Maar heb je er ook al een ontmoet? Elke dag wordt de afstand tussen mens en machine kleiner, zo heeft de smartphone ons leven nu al definitief veranderd. De tentoonstelling 'Hello, Robot. Design tussen mens en machine' legt onze relatie met technologie helemaal bloot, aldus het museum in Gent.

In de tentoonstelling wordt de bezoeker aan de hand genomen middels vragen als 'nemen robots ons werk over?', 'zullen ze ons creatiever maken en zorgen voor nieuwe banen?', 'hoe hard willen mensen afhangen van technologie?', 'willen we dat robots zorgen voor onze kinderen en ouders? En 'vertrouwen we robots?'

In het midden

Volgens de samenstellers van de expositie ligt de waarheid in het midden. Robots zijn een reden om enthousiast te raken én kritisch na te denken. Te vaak wordt er in hun ogen op een conservatieve manier over robots gesproken, als dieren in een zoo, als objecten in een kabinet. In vier zalen - het kabinet, de productiehal, het huis en de interface - denken bezoekers na over de ethische vragen die technologie oproept. En daar spelen designers een grote rol in: zij bepalen immers hoe onze interactie met de machine verloopt.

In de eerste zaal gaat het om de beeldvorming van robots (met onder andere een origineel exemplaar van de robot R2-D2 uit de filmsaga 'Star Wars'). Zaal twee toont voorbeelden van productierobots, terwijl de derde zaal laat zien wat hoe ver robotisering al in ons persoonlijk leven is opgerukt. In zaal vier ten slotte versmelten mens en robot, uitgedrukt in diverse installaties van kunstenaars.

De komende twee weken vinden ook nog een debatavond en workshop robotbouwen plaats in het Design museum Gent.

Hello Robot - Design museum Gent.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-04-03T15:03:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.