Carbon & Silicium: dystopische strip over ai en ethiek

In de hype rond ai-bot ChatGPT valt geregeld de opmerking te horen dat artificiële intelligentie (ai) nu echt doorgebroken is met allerlei ethische kwesties van dien. Wat dat betreft is de publicatie van de grafische roman 'Carbon & Silicium' van de Franse tekenaar Mathieu Bablet een schot in de roos.

Deze strip trapt af in Silicon Valley, ergens in de nabije toekomst. In het innovatieve laboratorium van de Tomorrow Foundation zien twee prototypes van een nieuwe generatie androïden het leven: Carbon en Silicium. Carbon is de vrouwelijke verpakte androïde; Silicium de mannelijke variant. Ze zijn gemigreerd van niveau 'Basis A.I.' naar 'Sterke A.I.'

De robotische wezens zijn gevoed met alle menselijke kennis die vanaf de uitvinding van het schrift op het net te vinden is. Hun taak is om de steeds ouder wordende mensheid te ondersteunen en ze krijgen een levensduur van vijftien jaar mee. U raadt het al: daar weten ze zich succesvol tegen te verzetten.

Vraagstukken

Mathieu Bablet, Carbon & Silicium (uitgeverij Scratch, ISBN 978-94-93166-66-0, prijs € 34,95, 272 pagina's, kleur, harde kaft)

Wat volgt is een dystopisch, aangrijpend toekomstverhaal in een cyberpunkstijl met robots die menselijk behandeld willen worden én mensen die robotgedrag vertonen omdat ze de hele dag - letterlijk ook - geconnecteerd zijn. Bablet neemt de lezer steeds in sprongen door de tijd mee en stipt daarbij ook allerlei ethische en filosofische vraagstukken aan.

Zoals de vraag of een samenleving wel kan werken als er mensen bij betrokken zijn omdat dan elke poging uitmondt in ongelijkheid en geweld. En of deze empathische androïden wél het verschil kunnen maken omdat ze ontworpen zijn om de fouten van de mens niet te herhalen? Of zijn ze juist daardoor het evenbeeld van de mens?

Dit artikel verscheen eerder in kortere vorm in Computable-magazine #2/3 2023.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-05-01T12:37:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.