Intel schrapt na 15 jaar de 'i'

De benaming 'Core i' die vijftien jaar prijkte op de 'betere' processors in desktops en laptops, verdwijnt. Intel bevestigt dat de in 2024 te verschijnen reeks processors Meteor Lake nieuwe tags krijgt. De 'i' wordt vervangen door 'Ultra'. Core Ultra 9 wordt het nieuwe topmodel.

De marketingexperts van Intel hebben niet lang hoeven nadenken over de nieuwe naam. In navolging van Apple en Samsung is dus gekozen voor het adjectief Ultra. Ook qua marketing is Intel dus een volger geworden. De nieuwe naam-strategie zal bij concurrent AMD, die veel marktaandeel heeft weggekaapt, niet voor een paniekgolf leiden. Overigens krijgen niet alle processors de naam Ultra. De nieuwe processors uit de iets minder geavanceerde Raptor Lake-serie die in 2022 het levenslicht zag, zullen straks als Core 3, 5, 7 en 9 door het leven gaan. De desktopprocessors van Intel krijgen vooralsnog geen Ultra-aanduiding.

Volgens Intel ligt het bedrijf op schema om Meteor Lake in de tweede helft van het jaar te lanceren. Naar verwachting wordt dit Intels veertiende generatie Core-processors. Meteor Lake geldt als een cruciale stap voor Intel die verschillende primeurs voor het bedrijf vertegenwoordigt. Het zal de eerste client- cpuzijn die chiplets gebruikt. Tevens wordt het Intels eerste heterogene chiplet-cpu, die verschillende chiplets gebruikt voor i/o, cpu-cores, grafische afbeeldingen en meer. Ook productietechnisch maakt Intel een sprong. Meteor Lake wordt het leidende product voor Intels volgende generatie euv-gebaseerde Intel 4-procesknooppunt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-05-04T09:12:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.