San Francisco stuurt robotaxi's onbeperkt de weg op

Een Waymo robotaxi in San Francisco.

Binnenkort verschijnen meer onbemande taxi's in de straten van San Francisco. Robotaxibedrijven Cruise en Waymo krijgen een uitgebreidere vergunning van de commissie die toeziet op publieke dienstverleners in Californië. De ondernemingen mogen hun bestaande commerciële dienstverlening uitbreiden naar 24 uur per dag, zeven dagen per week zonder chauffeur.

Cruise en Waymo bieden momenteel beperkte betaalde diensten aan in San Francisco. De onbemande taxi's van Cruise rijden alleen 's nachts. Die van Waymo weliswaar ook overdag, maar altijd met een bijrijder die kan ingrijpen. Met de uitgebreide vergunning kunnen de bedrijven hun aanbod fors uitbreiden zonder limiet op het aantal robotaxi's op de weg.

Vergunningverlener California Public Utilities Commission (CPUC) verwacht niet dat door de uitgebreidere vergunning de veiligheid in het geding is, schrijft Techcrunch. De commissie organiseerde diverse inspraakrondes en daaruit bleek vooral bezorgdheid over het gebrek aan assistentie voor mindervaliden en uitsluiting van digibeten. Ook vrezen bewoners dat de vergunning leidt tot extra auto's op straat en meer werkloosheid onder chauffeurs.

In Nederland wordt nog niet geëxperimenteerd met robotaxi's op de openbare weg. Wel zijn er zo nu en dan tests met onbemande shuttlebusjes, zoals de proef in Helmond in februari 2021. In Capelle aan den IJssel rijdt sinds 1999 de chauffeurloze Parkshuttle van het Utrechtse bedrijf 2getthere. Deze pendeldienst gebruikt echter een afgesloten busbaan.

Waymo vs Cruise

Waymo is onderdeel van Alphabet, het moederbedrijf van Google. De onderneming experimenteert sinds 2009 met autonoom rijdende voertuigen, zij het pas sinds eind 2016 onder de naam Waymo. Inmiddels rijden 48 van deze robotaxi's in Phoenix en San Francisco, tot dusver met de nodige beperkingen.

Cruise is actief sinds 2013. Het is een dochterbedrijf van General Motors en financieel ondersteund door onder meer Softbank, Honda en Microsoft. Eind 2022 reden 's nachts meer dan honderd robotaxi's van Cruise in San Francisco, een aantal dat snel toeneemt. Binnenkort wil de onderneming ook in Phoenix en Austin van start.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-08-11T16:01:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.