Whatsappende gnoom symbool voor egocentrisme

Foto: Rianne Randeraat

Kunstenaar Edward Bernsteyn bedacht de installatie ‘Sorry? You were saying’ waarin tweeduizend kabouters aan het whatsappen zijn. Daarmee wil hij een statement maken over de egocentrische trekjes van het mobiele bellen.

Bernsteyn is een kunstenaar die geïnteresseerd is in de gevolgen van de oprukkende digitalisering op het dagelijks leven. Met name de manier waarop er wordt gecommuniceerd tijdens grote levensgebeurtenissen. Hij raakte gebiologeerd door een bericht dat volgens Brits onderzoek een derde van de bezoekers van een begrafenis in Engeland een selfie maakt.

Als commentaar hierop heeft hij de installatie ‘Sorry? You were saying’ bedacht. Deze bestaat uit tweeduizend witte, in het donker lichtgevende kabouters, een doodskist, kandelaars, een begrafenisbouquet en geluidseffecten. Op het eerste gezicht lijkt het om een serene wake te gaan, maar wie goed kijkt ziet kabouters die met hun smartphone aan het whatsappen zijn. Ze zijn niet aan het rouwen, maar vooral met zichzelf en hun telefoon bezig; zelfs de dood ontsnapt niet aan de egocentrische trekjes van het mobiele bellen.

‘Sorry, you were saying’ was eerder dit jaar te zien in de Pauluskerk in Breukelen. De installatie is te huur. De plastic ‘glowing gnomes’ zijn in China gemaakt en in een beperkte oplage te koop via www.edwardbernsteyn.com.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-08-19T11:55:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.