Dell smeedt elektronica-goud om tot moederbord

Latitude 5285 laptop als eerste voorzien van gerecyclede onderdelen

Leverancier Dell gaat gerecycled goud uit afgedankte, elektronische apparaten gebruiken in moederborden voor nieuwe computers. In de lente van 2018 zal de Latitude 5285 2-in-1-laptop als eerste worden voorzien van zo’n moederbord. Het zogenaamde ‘closed loop-goudproces’ ondersteunt de fabricage van miljoenen moederborden en sluit aan op het closed loop-programma dat Dell eerder is gestart voor plastic en kostbare metalen.

Op dit moment wordt volgens Dell slechts 12,5 procent van de e-waste gerecycled in andere producten. Dat betekent dat in de VS alleen al jaarlijks naar schatting voor zestig miljoen dollar aan goud en zilver wordt weggegooid dat is verwerkt in oude telefoons. Volgens onderzoek van Trucost, heeft het goudrecycleproces van Dell 99 procent minder impact op het milieu dan het verkrijgen van goud op een traditionele manier.

Dell zal het teruggewonnen goud niet alleen toepassen in nieuwe moederborden. Het bedrijf is tevens een samenwerking aangegaan met actrice en onderneemster Nikki Reed die een deel van het goud uit Dell’s programma gebruikt voor een exclusieve juwelencollectie ‘The Circular Collection’ van Bayou with Love. Deze collectie, die onder meer bestaat uit 14- en 18-karaats gouden ringen, oorbellen en manchetknopen, wordt getoond tijdens de Consumer Electronics Show 2018 (CES) in Las Vegas.

Hergebruik oceaanplastic

Het is niet de eerste keer dat Dell zich richt op recycling. Vanaf vorig jaar april is het bedrijf begonnen met het op grote schaal verpakken van laptops in gerecycled plastic uit de oceaan. De Amerikaanse onderneming verzamelt plastic in vaarwegen en op stranden en gebruikt dit vervolgens voor de verpakkingslijn van de ‘Dell XPS 13 2-in-1’-laptop. Hierdoor wisten de Amerikanen naar eigen zeggen te voorkomen dat in 2017 minstens zevenduizend kilo aan plastic afval in de oceaan belandde. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-01-12T10:19:00.000Z Christel Dieleman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.