J&V wilde C2000 omdopen tot M.A.X.I.M.A.

Belgisch netwerk A.S.T.R.I.D. gold als lichtend voorbeeld

Dit artikel delen:
Robert Hoetink / Shutterstock.com

Foto: Robert Hoetink/Shutterstock.com

Ambtenaren van het ministerie van Justitie en Veiligheid (J&V) hebben serieus overwogen om de naam van het communicatienetwerk van de hulpdiensten C2000 te veranderen in een koninklijke naam: M.A.X.I.M.A. De term C2000 is namelijk nogal besmet geraakt door de forse kostenoverschrijdingen, haperingen en vertragingen in de afgelopen jaren.

Dit meldt Zembla, het tv-onderzoeksprogramma van de Vara. Het inmiddels veertien jaar oude communicatiesysteem moet worden vervangen door een vernieuwd spraaknetwerk. Ambtenaren op het ministerie vonden dit een mooie gelegenheid om van de besmette naam C2000 af te komen. Volgens Zembla lieten zij zich inspireren door België, waar het communicatienetwerk A.S.T.R.I.D. heet. Dat staat niet alleen voor All-round Semi-cellular Trunking Radio, maar is ook een eerbetoon aan de Belgische prinses.

V&J dacht aan M.A.X.I.M.A., als eerbetoon aan koningin Máxima der Nederlanden, maar zag daar uiteindelijk vanaf omdat het afbreukrisico op imagogebied te groot werd geacht. De kans is namelijk aanzienlijk dat de nieuwe versie van het communicatienetwerk opnieuw kampt met financiële tegenvallers, storingen en vertragingen. De ambtenaren zagen de vervelende krantenkoppen al voor zich, zoals 'M.A.X.I.M.A. brengt hulpverleners in gevaar', 'Kosten M.A.X.I.M.A. lopen uit de hand' of 'M.A.X.I.M.A. tijdelijk plat'. Vervang M.A.X.I.M.A. door C2000 en je hebt de koppen van een aantal artikelen over C2000 uit de afgelopen jaren.

Dekkingsproblemen

Zembla zond gisteravond de documentaire 'Calamiteit C2000' uit. Daaruit bleek dat het communicatiesysteem voor hulpdiensten kampt met capaciteitsproblemen en daardoor overbelast dreigt te raken bij een calamiteit of een terroristische aanslag. Ook hebben de inlichtingendiensten AIVD en MIVD ernstige bezwaren tegen de betrokkenheid van een Chinese partij bij de bouw van de opvolger van het huidige vitale spraaknetwerk. De inlichtingendiensten vrezen voor het risico van sabotage.  

C2000 is een bekend ict-hoofdpijndossier. De kosten van het spraaknetwerk, dat in 2004 landelijk werd ingevoerd, kwamen uit op bijna achthonderd miljoen, in plaats van de oorspronkelijk begrote vijfhonderd miljoen. En ook de jaarlijkse exploitatiekosten vielen tientallen miljoenen hoger uit. Ook zijn er regelmatig aanbestedingsproblemen.

Zembla laat in de uitzending verder zien dat het systeem kampt met storingen en dekkingsproblemen. Op veel plaatsen in het land had (en heeft) C2000 geen bereik. Het onderzoeksprogramma heeft in kaart gebracht in welke gebieden het communicatienetwerk niet of nauwelijks werkt.

Naamsveranderingen

Overheden hebben er een handje van om slechtlopende ict-projecten stop te zetten en onder een andere naam voort te zetten. Een berucht voorbeeld is de vernieuwing van de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA). Die heette na een aantal mislukte pogingen op een gegeven moment mGBA (modernisering GBA) om later onder de naam operatie BRP (Basisregistratie Personen) door te starten. Nu de oBRP is stopgezet zal een volgend project weer een andere naam krijgen. x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-05-17T10:38:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.