Fugro gaat Franse grot in 3d scannen

Dit artikel delen:

La Calanque de la Triperie bij Marseille met de ingang naar de grot van Cosquer. Foto: Wikipedia.fr/Lu-xin

Fugro heeft van de Franse overheid opdracht gekregen de grot van Cosquer bij Marseille digitaal in kaart te brengen. De geo-dataspecialist uit Leidschendam gaat de bezienswaardigheden in samenwerking met de Franse duikmaatschappij Immadras in 3d scannen. Fugro wil daarbij de nieuwste fotogrammetrie gebruiken alsmede 3d-laserscanning en verlichtingstechnologie.

De grot die inmiddels grotendeels onder water ligt, kent muurtekeningen van circa 27.000 jaar voor het begin van de jaartelling. Het kunstwerk boven het water wordt opgenomen in hoge resolutie. Een lagere resolutie zal worden gebruikt voor het onderwatergedeelte, dat ongeveer tweederde van de holte beslaat. 

Fugro zal vervolgens een zeer nauwkeurig 3d-model met geo-referentie maken van de gehele grotstructuur. Dit levert waardevolle inzichten op voor archeologisch, paleontologisch en klimatologisch onderzoek. Fugro zal ook het landschap rond de ingang, 37 meter onder zeeniveau, modelleren, evenals de smalle 120 meter lange onderwater-toegangstunnel die naar de grot leidt. Het project wordt begin volgend jaar opgeleverd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-06-15T16:51:00.000Z Alfred Monterie
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.