Kaspersky start docu-reeks over beruchte cybercrimes

Eerste aflevering stelt 'digitale bankovervallers' Carbanak centraal

Dit artikel delen:

Beveiligingsspecialist Kaspersky komt met een cybercrime-serie genaamd Hacker: hunter die inzicht moet geven in hackerspraktijken. De serie trapt af met een gratis toegankelijke, vierdelige documentaire over de jacht op de roemruchte Carbanak-groep die bij een bankoverval een miljard dollar buitmaakte.

De vier afleveringen met een totale looptijd van iets meer dan een halfuur vertellen hoe vier leden van Carbanak na internationaal onderzoek gearresteerd zijn in Taiwan en Spanje. De serie geeft inzage in de aanpak van de bende, hoe ze geld wist buit te maken en waarom het zo moeilijk was om Carbanak te stoppen.

Carbanak

De Carbanak-bende is volgens Kaspersky een van de beruchtste hackersbendes ter wereld. Het was de eerste groep die geavanceerde instrumenten, technieken en processen toepaste vergelijkbaar met cyberspionagepraktijken van natiestaten, en daarmee op grote schaal geld stalen in het cyberdomein. Carbanak werd daarmee illustratief voor illegale activiteiten omwille van financieel gewin. In 2018 leidde internationale samenwerking tot de arrestatie van de bendeleden.

‘Bij de ontdekking van Carbanak waren we onder de indruk van hun geavanceerde activiteiten. De manier waarop ze zich door netwerken bewogen en uiteindelijk in staat bleken grote sommen geld buit te maken van financiële instanties, was iets dat we nog niet eerder op zo’n grote schaal hadden gezien. Een einde maken aan deze cybercriminaliteit was dat wat we voor ogen hadden. Met deze nieuwe documentaire willen we laten zien dat cybercriminaliteit niet loont en uiteindelijk altijd bestreden kan en moet worden’, aldus Jornt van der Wiel, beveiligingsexpert bij Kaspersky.

Inmiddels werkt Kaspersky aan een tweede serie. Deze gaat over de Wannacry-aanvallen van 2017. De cybercrime-serie is te zien op TomorrowUnlocked.com.

Carbanak-cybercrime

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-08-26T11:07:00.000Z Christel Dieleman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.