Google krijgt meer persoonlijke data dan we geloven

Dit artikel delen:

Security-expert Bert Hubert heeft een eenvoudig tooltje ontwikkeld, een soort Flitsmeister die je met een geluidssignaal waarschuwt wanneer je computer stiekem persoonlijke data naar Google zendt. En dat gebeurt om de haverklap. Het is bijna onmogelijk een paar seconden te surfen zonder dat er piepjes opstijgen. Ofwel, je computer geeft vrijwel doorlopend informatie door aan de servers van Google.

Hoewel Hubert, medeoprichter van PowerDNS, wist dat Google’s honger naar data nauwelijks is te stillen, schrok hij van de frequentie waarmee Google wordt bediend. Zijn 34 seconden durende video van zijn bezoek aan de officiële vacaturesite van de Nederlandse overheid spreekt boekdelen. Google ziet alles wat je doet op bijvoorbeeld WerkenVoorNederland.nl. Elke handeling belandt bij Google.

Het begint al met het intypen van de domeinnaam. Klik je vervolgens op ‘Bekijk vacatures’, dan gaat er direct een melding naar Google. Hubert klikte op de vacature van ‘Projectleider gezondheidsmonitoring’ en ja hoor, Google krijgt direct daarvan een seintje. Klik je op functie-eisen: piep. Op arbeidsvoorwaarden: piep. Op overige arbeidsvoorwaarden: piep. ‘Solliciteer op deze baan’: piep. ‘Bel ons voor informatie’: piep. De Tracker Beeper piept bij zowat elke muisklik.

Kortom, al je activiteiten worden gevolgd. Zo weet Google ook wie interesse heeft in de functie van it-securityofficer bij de NCTV, ook een vacature die op WerkenVoorNederland.nl staat. Softwareontwikkelaar Hubert vindt het benauwend hoeveel Google te weten komt. En dat terwijl je nooit om toestemming wordt gevraagd. Helemaal erg wordt het als je nieuwssites bezoekt, dan is het gepiep helemaal niet van de lucht.

De app werkt voorlopig alleen op Linux. Maar Hubert overweegt ook aan versies voor Apple/OSX, Windows en misschien zelfs iOS en Android. Ook wil hij ondersteuning voor Facebook en andere trackers maken. Stereogeluid is ook een idee. Dan klinkt Google uit de linker en Facebook uit de rechter luidspreker.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-09-01T10:17:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.