Kunstig klimaatsysteem koelt Apple Dubai Mall

Apple Dubai Mall

De zonnevleugels van de Apple Dubai Mall zijn geïnspireerd op de traditionele Arabische Mashrabiya-vensters.

Apple heeft vandaag een nieuwe winkel in het Midden-Oosten geopend: de Apple Dubai Mall. De Apple-store heeft een gewelfde pui van 57 meter en een balkon met uitzicht op de Burj Khalifa en de Dubai Fountain, waar elke avond spectaculaire fonteinshows te aanschouwen zijn. Het klimaatsysteem van de winkel behoort volgens het Amerikaanse computerbedrijf tot een van de grootste kinetische-kunstinstallaties ter wereld.

Om de klimatologische omstandigheden in Dubai het hoofd te bieden, heeft architectenbureau Foster & Partners achttien gemotoriseerde ‘solar wings’ ontworpen van 11,5 meter hoog, die reageren op de continue veranderingen in de omgeving. Wanneer de zon op z’n heetst is, verkoelen ze de winkel en ’s avonds gaan ze open om iedereen uit te nodigen op het openbare terras.

De zonnevleugels zijn geïnspireerd op de traditionele Arabische Mashrabiya-vensters. Ze zijn lokaal geproduceerd van 340 met koolstofvezel versterkte polymeerstaven. De achttien panelen zijn 55 meter breed en vormen samen een van de grootste kinetische-kunstinstallaties ter wereld.

Volgens Apple is de Apple Dubai Mall ontworpen als 'een ruimte waar iedereen kan samenkomen, leren en zich kan vermaken en laten inspireren.' De winkel is net op tijd klaar om volgende maand mee te doen aan ‘Today at Apple’, een nieuw evenement waarin in alle 495 Apple Stores sessies worden gehouden over het maken van foto’s, video’s en muziek, programmeren, kunst en vormgeving. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-04-27T14:23:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.