Transport Engelbosch wuift papieren tijdperk vaarwel

Nominatie Computable Award IT Project of the Year in SMB

Transport Engelbosch maakt een digitale quantumsprong met de integratie van een transportmanagementsysteem. Het transportbedrijf schakelde over van een grotendeels manuele administratie naar een gecentraliseerde versie. Het project is genomineerd voor een Computable België Award in de categorie IT Project of the Year in SMB.

Het familiebedrijf Transport Engelbosch uit Tienen beheert een vloot van zo’n veertig vrachtwagens en chauffeurs voortaan met een transportmanagementsysteem (tms). In de zomer van 2022 werd de implementatie voltooid, gevolgd door een testfase in september. Het deed hiervoor een beroep op een oplossing van Dashdoc, een open saas-tms. Daardoor kunnen connecties gemaakt worden met erp-systemen, telematica of facturatiesystemen.

In oktober organiseerde Dashdoc een interactieve opleidingsdag voor hun chauffeurs. In november volgde een koppeling met het invoicingsysteem van Billit. Daardoor werd naar eigen zeggen de facturatie overzichtelijker en waren niet-gefactureerde transporten automatisch te factureren.

Vaarwel papier

De chauffeurs gebruiken voortaan de mobiele applicatie van het tms om opdrachten te ontvangen, als track & trace-dienst van leveringen, om documenten te ondertekenen en om vrachtdocumenten in te scannen. Alle nodige documenten worden opgeslagen in het systeem en zijn daardoor onderweg steeds beschikbaar, zonder dat er een map met papieren aan boord is. Zo is er minder communicatie nodig en gaan er minder documenten verloren.

Doordat het platform raadpleegbaar is in meer dan tien verschillende talen, kunnen ook anderstalige chauffeurs er meteen mee aan de slag. Ook voor de planners verandert veel. Zij vinden alle informatie qua administratie, vakantieperiodes en te vernieuwen documenten op één plaats terug.

Waarom de nominatie?

Op termijn zal het gebruik van het tms voor het opstellen van de planning een besparing van drie à vier werkuren per week opleveren. Voor chauffeurs is, volgens het transportbedrijf, werken met het tms vooral gebruiksvriendelijker dan het papieren alternatief. En door over te schakelen naar dit digitale transportmanagementsysteem worden papierkosten uitgespaard en kan de C02-uitstoot gemonitord worden, wat tot duurzamer transport leidt.

Om hun planning in goede banen te leiden, deden de planners jarenlang een beroep op Excel-werkbladen die vervolgens via mail of Whatsapp-berichten werden doorgestuurd naar de chauffeurs. ‘Het is een werkwijze die verre van efficiënt is, maar die wel meer transportbedrijven hanteren’, klinkt het bij Transport Engelbosch.

Dit project is genomineerd voor een Computable Award. Informatie over de Computable Awards-nominaties en het stemproces vindt u hier. De komende weken lichten we werkdagelijks de genomineerden in de categorieën IT Project of the Year in Public Market, IT Project of the Year in SMB Market en IT Project of the Year in Enterprise Market toe. De winnaar komen we te weten tijdens vakbeurs Cybersec Europe op 19 en 20 april. Op 20 april reiken we de prijzen uit op de heroes stage van Cybersec Europe. U kunt zich gratis registreren voor het event.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-03-29T12:16:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.