Concertzaal AB stuurt elke klant een andere mail

Nominatie Computable Award IT Project of the Year in SMB

Dit artikel delen:

De bekende concertzaal Ancienne Belgique richt zich qua communicatie voor een flink stuk op e-mail. Maar doet dit wel erg geautomatiseerd en… best slim. Naast de timing en de kanalen personaliseert AB ook de inhoud. Met als gevolg dat geen enkele van de ruim 800.000 (potentiële) klanten dezelfde mail ontvangt. Het project is genomineerd voor een Computable België Award in de categorie IT Project of the Year in SMB.

E-mail blijft voor cultuurhuizen het beste middel om mensen in de zalen te krijgen. Toch is het medium vaak arbeidsintensief en krijgt iedereen vaak dezelfde mail.

E-mailmarketing zo personaliseren dat elke ontvanger een individueel aanbod krijgt, en tegelijk minder werk besteden aan de opmaak en het uitsturen: dat was het opzet van Ancienne Belgique (AB). In samenwerking met de Antwerpse software integrator Sparklink en op basis van hun Salesforce applicatie bracht het, met de toestemming van de klant, alle informatie samen: van transactionele info, zoals tickets die klanten reeds kochten, voorkeuren en klikgedrag op de AB-website, maar ook een koppeling van hun Spotify-account, voor indicatie van de favoriete artiesten. Al die informatie werd gekoppeld met info over het programma.

Headless CMS

De gegevens worden met elkaar verbonden en op elkaar afgestemd in een contenthub, een zogenaamde headless CMS of content management system. Op basis hiervan wordt centraal informatie, beelden, playlists en aanverwante gegevens naar de website, de schermen in de zaal … én dus ook naar gepersonaliseerde e-mails gestuurd.

Vervolgens (= de zogenaamde journey automation) kijkt het systeem naar het juiste moment en het juiste kanaal, en nadien (= de zogenaamde contentautomation) naar de juiste content en de juiste persoon. Hiervoor gebruiken de medewerkers van AB een template engine bovenop de Marketing Cloud van Salesforce die onder meer gebruikt maakt van Smart Dynamic Content Blocks. 

‘Merken ze daar toch ergens nog een foutje in de content of bedenkt er iemand plots een geniale titel, dan kunnen ze de tekst alsnog aanpassen’, klinkt het bij Sparklink. ‘Wij hebben gezorgd voor een bi-directionele sync tussen de Marketing Cloud en Salesforce. Zo is de verbeterde tekst dus ook in de Salesforce-database meteen aangepast en zijn de website en de beeldschermen in huis meteen ook geüpdatet.’

Waarom de nominatie?

De (potentiële) klant krijgt relevantere e-mails, wat inzake marketing communicatie sowieso een plus is. Op basis van logica en content uit Salesforce zorgt AB er namelijk automatisch voor dat elke ontvanger een e-mail ontvangt die maximaal is afgestemd op zijn of haar persoonlijke interesses. En dat in meerdere talen.

Tegelijk kunnen AB-marketeers gebruikmaken van die template engine die via een zogenaamd drag & drop systeem zorgt voor het samenstellen van e-mails via dynamische contentblokken. Deze werking zorgt naar eigen zeggen voor een flinke tijdsbesparing. Of anders gezegd: het samenstellen van hun mails naar die 800.000 klanten gebeurt letterlijk zonder dat er nog één letter wordt getypt.

Dit project is genomineerd voor een Computable Award. Informatie over de Computable Awards-nominaties en het stemproces vindt u hier. De komende weken lichten we werkdagelijks de genomineerden in de categorieën IT Project of the Year in Public Market, IT Project of the Year in SMB Market en IT Project of the Year in Enterprise Market toe. De winnaar komen we te weten tijdens vakbeurs Cybersec Europe op 19 en 20 april 2023. Op 20 april reiken we de prijzen uit op de heroes stage van Cybersec Europe. U kunt zich gratis registreren voor het event.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-03-30T12:50:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.