Regie der Gebouwen gaat voor hyperconverged systeem

Nominatie Computable Award IT Project of the Year in Public Sector

Jarenlang was de Regie der Gebouwen binnen de overheid een kneusje als het om it ging. Maar met hun project rond hyperconverged systeem is de inhaalslag een feit. Het project is genomineerd voor een Computable België Award in de categorie IT Project of the Year in Public Sector.

De Regie der Gebouwen is de vastgoedbeheerder van de Belgische staat. Niet alleen kantoorgebouwen en het historisch patrimonium, maar ook het Koninklijk Paleis en de gevangenissen worden door deze instelling operationeel gehouden.

Op it-vlak liep de Regie der Gebouwen lange tijd achterop binnen de overheid. Daarom begon ze enkele jaren geleden met de transformatie van het applicatielandschap. Met als opzet een moderne infrastructuur uit te bouwen om het kluwen aan data overzichtelijk en toegankelijk te houden. Daarom koos ze voor een radicale switch naar een hyperconverged systeem met twee datacenters met een drie-node metrocluster. Voor deze technologie deed de dienst een beroep op technologie van Nutanix. 'We komen oorspronkelijk van fysieke servers waarin slechts één functionaliteit per server zat. Dankzij deze oplossing hebben we nu één oplossing voor alle applicaties, van virtualisatie over containers tot Kubernetes', zegt Bert Sabbe, ict-director bij de Regie der Gebouwen.

Er werd gezorgd voor een software-defined datacenter dat zowel server, storage als netwerk met één operating systeem beheert. Het biedt de Regie der Gebouwen naar eigen zeggen veel flexibiliteit, waardoor ze alles met minder personeel kan beheren. Want het vinden van it-profielen is een uitdaging, niet in het minst bij de overheid. Bovendien blijkt het niet meer nodig om dure (onderhoud)contracten af te sluiten. ‘Bij historische providers moesten we op de groei kopen. Nu is dat overbodig. Als we over twee jaar andere behoeften hebben, kunnen we gemakkelijk machines bijplaatsen. De bespaarde kosten kunnen we in nieuwe technologie investeren’, aldus Sabbe. ‘Dankzij de combinatie van een getalenteerd it-team en het gebruiksgemak van het Nutanix-systeem kon de Regie der Gebouwen alles op eigen houtje installeren.' 

Waarom de nominatie?

De Regie der Gebouwen wint aan efficiëntie en bespaart kosten. En heeft meer zicht op het beheer. De hypermoderne oplossing is veel meer dan een storagedoos. ‘Vergelijk het met een smartphone die tal van applicaties via één besturingssysteem mogelijk maakt. Hier doet de toepassing hetzelfde, maar dan met server, storage, netwerk en hypervisor’, klinkt het.

De efficiëntieslag uit zich ook in andere zaken. Aangezien de Regie der Gebouwen in enkele jaren van tweehonderd naar zes machines is geëvolueerd, heeft de nieuwe oplossing ook een positieve impact op het energieverbruik.

Dit project is genomineerd voor een Computable Award. Informatie over de Computable Awards-nominaties en het stemproces vindt u hier. De komende weken lichten we werkdagelijks de genomineerden in de categorieën IT Project of the Year in Public Market, IT Project of the Year in SMB Market en IT Project of the Year in Enterprise Market toe. De winnaar komen we te weten tijdens vakbeurs Cybersec Europe op 19 en 20 april 2023. Op 20 april reiken we de prijzen uit op de heroes stage van Cybersec Europe. U kunt zich gratis registreren voor het event.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-03-24T10:37:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.