Jacques maakt zijn roomijs digitaal

Nominatie Computable Award IT Project of the Year in SMB

Roomijsproducent Jacques IJs koos voor een digitale aanpak bij de documentatie van hun ijsproductie. Van honderden pagina’s papier per dag ging het naar één tablet en een heel digitaal proces. Het project is genomineerd voor een Computable België Award in de categorie IT Project of the Year in SMB.

Partner in crème. Zo presenteert Jacques IJs zich op zijn website. Het Belgisch familiebedrijf produceert al sinds 1986 ijs voor de Belgische en Europese markt. Maar met het oog op de toekomst moest de ijsproducent de productiedocumentatie onder handen nemen. Nieuwe software volgt voortaan de consumpties doorheen het productieproces en maakt deze data realtime inzichtelijk.

De vele componenten maakten het een complex project, niet alleen omdat het de voedingsmiddelenindustrie betreft, maar ook omdat ijs maken niet zo eenvoudig is. Maar met resultaat. Waar de operatoren van Jacques IJs voorheen dagelijks een achthonderdtal pagina’s papier gebruikten, verwerken ze nu alle gegevens op een tablet. Bijvoorbeeld de kwaliteitschecklisten of het regelmatig wegen van de geproduceerde ijsjes gebeurt nu met digitale weegschalen. Waardoor iets als kwaliteitsopvolging nu aanzienlijk sneller verloopt.

Pen en papier

"Nu het systeem geïntegreerd is op verschillende productielijnen denken de medewerkers mee"

Gegevens worden niet langer geregistreerd met pen en papier maar met één druk op de knop. Dat is niet alleen foutloos, maar ook een pak sneller en gebruiksvriendelijker. Zo is er realtime, maar ook retroactief, een beter inzicht in de productie: in plaats van in archiefkasten te moeten zoeken, heeft Jacques IJs de gegevens digitaal paraat. Jacques IJs rekende daarvoor op Factry uit Gent, een specialist in een manufacturing execution system (mes), ofwel een informatiesysteem voor het monitoren en aansturen van productieprocessen).

Ook niet onbelangrijk: vanaf de start van het project werd ook de input van operatoren meegenomen, aangezien voor Jacques IJs naar eigen zeggen de betrokkenheid van medewerkers een van de redenen was om met Factry in zee te gaan. Ook nu het systeem geïntegreerd is op verschillende productielijnen denken de medewerkers mee, melden ze verbeteringen en zijn ze beter op de hoogte van veelvoorkomende correcties tijdens andere shifts.

Waarom de nominatie?

Zowel het management, de technische dienst, ploegverantwoordelijken en operatoren zien naar eigen zeggen de meerwaarde van het digitaliseringsproject. Door ook de machines te integreren, wil de ijsfabrikant nu een voorsprong nemen op concurrenten en het productieproces klaar maken voor de toekomst.

Natuurlijk zijn er in de voedingsmiddelenindustrie al wel bedrijven te vinden die digitaal werken. ‘Toch is de manier waarop het project is vormgegeven een innovatie in deze sector, met name de integratie van data en de wijze waarop deze door medewerkers op een tablet wordt ingegeven’, klinkt het bij de producent. Alles wat digitaal beschikbaar is, zal ook via die weg ingelezen worden. Op die manier hoeft niemand zich bezig te houden met overschrijven of het dubbel ingeven van data.

Dit project is genomineerd voor een Computable Award. Informatie over de Computable Awards-nominaties en het stemproces vindt u hier. De komende weken lichten we werkdagelijks de genomineerden in de categorieën IT Project of the Year in Public Market, IT Project of the Year in SMB Market en IT Project of the Year in Enterprise Market toe. De winnaar komen we te weten tijdens vakbeurs Cybersec Europe op 19 en 20 april. Op 20 april reiken we de prijzen uit op de heroes stage van Cybersec Europe. U kunt zich gratis registreren voor het event.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-03-24T15:29:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.