Ai stuurt verlichting op Vlaamse autosnelwegen

Nominatie Computable Award IT Project of the Year in Public Sector

Dit artikel delen:

De verlichting op autosnelwegen wordt gedoofd als het kan en de snelwegen worden verlicht als het moet. Dat is het opzet het Agentschap Wegen & Verkeer (AWV) van de Vlaamse Overheid. Het werkt samen met ML6 aan een automatische aansturing van de snelwegverlichting op basis van artificiële intelligentie (ai). Het project is genomineerd voor een Computable België Award in de categorie IT Project of the Year in Public Sector.

Het project behelst diverse it-disciplines. Een eerste stap in het bekomen van meer granulaire schakelregimes voor de verlichting op het Vlaamse snelwegennet, was de ontwikkeling en het onderhoud van een data-lake in de cloud. Op basis van het Google Cloud Platform worden zo data uit verschillende interne en externe bronnen samengebracht. Vervolgens worden slimme algoritmes getraind om het schakelplan voor de wegverlichting beter te kunnen voorspellen, en dit zeven dagen vooruit. Voorbeelden van databronnen zijn historische modellen van verkeersintensiteit, zonsopkomst- en ondergang, neerslagvoorspelling en geplande wegenwerken.

Tenslotte werden ook modellen ontwikkeld die schakelsuggesties in realtime mogelijk maken dankzij Waze-alerts bij files of incidenten en meteorologische informatie van het KMI. ‘Zo kan het schakelplan worden overruled indien er zich onverwachte incidenten voordoen’, klinkt het bij de initiatiefnemers.

Lichtvervuiling

"Een eerste risico dat aan het project verbonden was, was de kwaliteit van de databronnen"

Energiebesparing en het tegengaan van lichtvervuiling, zijn belangrijke doelstellingen van het project, en dit ‘zonder in te boeten op de veiligheid voor weggebruikers’. De schakelsuggesties geven bovendien ook een bepaald dimniveau mee, om bijkomend de verlichtingssterkte - en bijgevolg de energieconsumptie - te optimaliseren. Belangrijk binnen dit project was de opzet van een toekomstgericht dataplatform, dat verschillende databronnen centraliseert. Dit onderliggende platform geeft AWV een centrale toegang tot hun data, die voorheen verspreid was binnen de organisatie, en vormt, volgens de initiatiefnemers, zo een goede basis voor de uitwerking van nieuwe ai-use-cases. AWV koos voor deze opdracht voor een samenwerking van vier jaar met ML6.

Een eerste risico dat aan het project verbonden was, was de kwaliteit van de databronnen, en dit zowel naar beschikbaarheid als naar de kwaliteit van de data zelf. Een tweede risico was het voldoende transparant krijgen van de beslissingen die door de ai-oplossing zouden worden gesuggereerd. De grote volumes aan data bemoeilijken namelijk menselijke interpretatie, waardoor de voorgestelde keuzes niet noodzakelijk de keuzes zijn die een operator zou verwachten. ‘Door de eindgebruikers van bij het begin te betrekken doorheen het volledige ontwikkelingsproces, de reden van de schakelsuggestie mee te geven en het ‘human-in-the-loop’-principe te hanteren, zullen operatoren feedback kunnen geven op de resultaten van het model om dit te valideren en te verbeteren.’

Waarom de nominatie?

Het it-project heeft een belangrijke maatschappelijke meerwaarde: efficiënt worden in de energieconsumptie en het reduceren van de ecologische voetafdruk zijn nu eenmaal thema’s die ook bij overheden hoog op de agenda staan. En tegelijk mag een optimale aansturing van de wegverlichting niet ten koste mag gaan van de veiligheid voor de weggebruiker.

Door gebruik te maken van moderne data-platformen in de cloud en machine learning-technieken, moeten de operatoren van AWV een oplossing ter beschikking krijgen die hen toelaat om betere voorspellingen te bekomen voor het schakelplan voor de snelwegverlichting en automatisch en real-time aanpassingen te suggereren bij incidenten. Bovendien wordt gezorgd voor een overzicht van de redenen waarom de modellen bepaalde voorspellingen doen om het vertrouwen in het model en de adoptie van de oplossing garanderen en ook te verhogen.

Dit project is genomineerd voor een Computable Award. Informatie over de Computable Awards-nominaties en het stemproces vindt u hier. De komende weken lichten we werkdagelijks de genomineerden in de categorieën IT Project of the Year in Public Market, IT Project of the Year in SMB Market en IT Project of the Year in Enterprise Market toe. De winnaar komen we te weten tijdens vakbeurs Cybersec Europe op 19 en 20 april 2023. Op 20 april reiken we de prijzen uit op de heroes stage van Cybersec Europe. U kunt zich gratis registreren voor het event.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-03-17T10:54:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.