Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

T.O.L. Natie neemt Organi in gebruik

T.O.L. Natie maakt het verschil met Organi

Het internationale transportbedrijf T.O.L. Natie heeft een totaaloplossing voor alle logistieke processen (expeditie, warehousing, douane, finance, container logistics, et cetera) van Organi-partner Progress in gebruik genomen. Het Organi Logistic System (OLS), inclusief boekhoudpakket Oras III, moeten ervoor zorgen dat T.O.L. Natie als kleine speler het verschil kan maken en rendabel kan blijven op een almaar competitievere markt.

Sinds de financiële crisis van 2007 staat de logistieke sector nog altijd zwaar onder druk. Door de sterke interne concurrentie werken veel bedrijven nu aan tarieven die lager zijn dan twintig jaar geleden. Een neerwaartse spiraal, die vooral in de haven van Antwerpen maar niet doorbroken wordt als gevolg van de overcapaciteit aan magazijnen. Rendabel zijn én blijven, is dan ook een uitdaging van formaat op deze markt.

Kwaliteitsservice

Ook voor T.O.L. Natie, een kleine onafhankelijke firma die in 1995 zijn activiteiten opstartte in de haven van Antwerpen. Initieel lag de focus op lokale goederenbehandeling. Intussen is T.O.L. Natie uitgegroeid tot een succesvol internationaal transportbedrijf, dat vorig jaar als eerste Antwerpse goederenbehandelaar ook een magazijn buiten de haven opende. Het bedrijf behandelt op zijn verschillende locaties zowat vijfduizend containers per jaar, goed voor een omzet van zo’n vier miljoen euro.

Als bescheiden speler op de markt wil T.O.L. Natie het verschil maken met een directe, persoonlijke en kwaliteitsvolle service. 'Meer en meer klanten zien in dat groot niet altijd beter is. Bij ons zijn ze geen nummer, maar hebben ze een gezicht. We kennen al onze klanten, en zij kennen ons', zegt Dirk Coppens, eigenaar van T.O.L. Natie.

Geïntegreerd boekhoudpakket

T.O.L. Natie gebruikt al twintig jaar de oplossingen van Organi voor zijn logistiek, boekhouding en magazijnbeheer. Enkele jaren geleden was de tijd rijp voor een volgende stap in hun relatie. Het bedrijf schakelde toen over van de oude cobol-gebaseerde toepassingen (Bevex en ORAS II) naar Organi Logistic System (OLS) en Oras III, beide gebaseerd op het OpenEdge-platform van Progress, de voorkeurspartner van Organi voor het leveren van state-of-the-art ontwikkel- en databasetechnologie.

'De cobol-omgeving die we op dat moment gebruikten, was verouderd', zegt Kristof De Smedt, directeur bij T.O.L. Natie. 'Het was eigenlijk meer een tekstverwerker dan een it-systeem, zonder functionaliteiten voor magazijnbeheer. Na een grondige marktvergelijking hebben we beslist om onze jarenlange relatie met Organi verder te zetten. Zij hadden toen net een nieuw systeem ontwikkeld met modaliteiten voor het boeken, beheren, opvolgen en factureren van alle stappen in de logistieke supply chain. Een grote meerwaarde was dat de boekhouding geïntegreerd is met het dossier- en douanebeheer. Andere oplossingen hadden destijds geen geïntegreerde boekhouding of werkten met externe boekhoudpakketten. Organi bood ons een totaaloplossing.'

Digitaal archief en managementrapportage

T.O.L. Natie wilde niet afhankelijk zijn van externe partners voor zijn boekhouding. Het was daarom op zoek naar een efficiënt en gebruiksvriendelijk boekhoudpakket om de administratie te vereenvoudigen en te automatiseren. Oras III is volledig geïntegreerd met OLS (adressen, klanten, leveranciers, aankoop- en verkoopfacturen, cheques, transfers, et cetera) en biedt een complete boekhoudkundige opvolging.

Een andere grote uitdaging voor T.O.L. Natie was het beheer van de volledige documentenstroom. Daarom werd het Organi-pakket in 2013 uitgebreid met DIS (Digital Information System), een digitaal archief waarin alle inkomende en uitgaande documenten worden gearchiveerd en online beschikbaar zijn doorheen alle modules van de toepassing. Zo kunnen alles gegevens snel en efficiënt geraadpleegd, afgeprint of gemaild worden door iedereen binnen het bedrijf.

Tot slot implementeerde T.O.L. Natie ook Analyser van Organi, een op Qlikview-technologie gebaseerde tool met uitgebreide rapporteringsmogelijkheden, om snel gedetailleerde analyses te maken op basis van relevante criteria.

Centraal dossierbeheer

'Het grootste voordeel is dat alle Organi-toepassingen geïntegreerd zijn in dit systeem en dat er een link is tussen facturatie, dossier- en stockbeheer', vervolgt De Smedt. 'Vanuit één centraal dossier kunnen we documenten maken, rapporten sturen naar klanten, opdrachten bezorgen aan onze transporteurs, aan kostprijscalculatie doen. We hebben van in het begin gekozen voor een servicelevel dat grotere bedrijven niet kunnen bieden. En dat servicelevel moet weerspiegeld worden in de documenten die we versturen. Die uniformiteit is het uithangbord van ons bedrijf en versterkt ons imago. Dankzij de flexibiliteit en de performantie van de Organi-oplossingen kunnen we onze klanten een mooi en compleet pakket aanbieden.'

De samenwerking met Organi wordt van generatie op generatie voortgezet. En daar lijkt ook met het nieuwe management bij beide bedrijven niet snel verandering in te komen. Bij T.O.L Natie geeft aftredend directeur Herman De Smedt de fakkel door aan Kristof De Smedt en Dirk Coppens. En in januari 2016 is de leiding van Organi overgegaan van Geert Grauwet naar Pieter Vandenbulcke.

Elkaar persoonlijk kennen

'We zijn blij dat we al twintig jaar klant zijn bij Organi', besluit Dirk Coppens. 'Het is een relatie die met vallen en opstaan is gegroeid, maar sinds de eerste dag hebben we altijd de nodige steun gevonden. We hebben nooit het gevoel dat we ‘maar’ een van de kleinere klanten zijn. Integendeel. Na twintig jaar ken je elkaar door en door. Organi is zoals een zus of broer die altijd voor ons klaar staat. Bovendien blijven ze die persoonlijke service onderhouden en waar mogelijk nog verbeteren.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-06-20T11:27:00.000Z externe partij


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.