Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Kostenbesparing niet het enige voordeel van de cloud

Thomas Verhaeghe, Country Manager Riverbed Benelux

Cloud computing business

Op dit moment gebruikt 95 procent van alle bedrijven een of andere vorm van cloudtechnologie voor het ondersteunen van hun bedrijfsprocessen. Een recent IDC-rapport geeft aan dat de bestedingen aan IT-infrastructuurproducten in cloudomgevingen in 2017 met 18 procent groeien en uitkomen op circa 40 miljard euro. Daarentegen dalen de investeringen in traditionele niet-cloudarchitectuur dit jaar met 3 procent.

Tal van bedrijven, van start-ups tot multinationals, hebben cloudtechnologie omarmd om eindgebruikers te voorzien van applicaties, processen te automatiseren en data op te slaan. Zij stappen over op de cloud om zo de omvang van hun datacenters te verkleinen, te voorzien in ‘always-on’ beschikbaarheid en mobiel (samen)werken en te profiteren van flexibele capaciteit. In eerste instantie zijn kostenbesparingen de belangrijkste reden om naar de cloud te gaan. De overstap zelf blijkt vaak toch kostbaarder dan gedacht. Het vereist bijvoorbeeld een herschikking van teams, die nieuwe kennis en vaardigheden nodig hebben. Steeds meer organisaties lopen nu tegen de verborgen kosten van de cloud aan.

Het is duidelijk dat kostenbesparing niet de enige reden moet zijn om de stap naar de cloud te zetten. Het gaat er ook om te bepalen wat de zakelijke waarde ervan is en welke andere voordelen er te behalen zijn. Zo zijn flexibiliteit en schaalbaarheid minstens even belangrijk.

Hoe blijf je flexibel in een dynamische omgeving?

Vóór de introductie van cloudtechnologie kon het lang duren voordat een organisatie een applicatie had gebouwd en gelanceerd. Stel dat een bedrijf in Nederland had willen uitbreiden naar Engeland of Frankrijk. Het had dan lokale mensen moeten inhuren om een datacenter in te richten, een infrastructuur op te bouwen en een applicatie te ontwikkelen. Daar gingen maanden overheen.


Met cloudcomputing kun je in theorie in een paar dagen live zijn in een andere regio door een lokale cloudleverancier in te schakelen. Ook kun je de cloud gebruiken om applicaties te bouwen of te updaten, nieuwe features toe te voegen of nieuwe gebruikers te ondersteunen. Je kunt capaciteit aanpassen aan de actuele behoefte, en dat binnen uren of minuten in plaats van weken of maanden. Dat is echte flexibiliteit: netwerkservices en applicaties inzetten en beheren op dezelfde intuïtieve manier als bij het downloaden van een app op je smartphone of het direct gebruikmaken van compute- en storagecapaciteit in een public cloud.

Hoe profiteer je van flexibiliteit en schaalbaarheid

Flexibiliteit en schaalbaarheid zijn duidelijke voordelen, maar geen vanzelfsprekende. Ze zijn wel afhankelijk van optimale applicatie- en netwerkprestaties en kunnen negatief beïnvloed worden door slecht werkende applicaties, netwerk- en connectiviteits-issues en serverstoringen.

De meeste bedrijven hanteren een gefragmenteerde aanpak als het gaat om applicatie-performancemanagement. Verschillende, gescheiden IT-teams gebruiken gespecialiseerde tools om netwerkverkeer, realtime communicatieproblemen, infrastructuur en prestaties te monitoren. Ieder team ziet echter maar een deel van het probleem. Onderlinge communicatie is vaak lastig omdat ze verschillende tools gebruiken en dus met verschillende cijfers werken. Op deze manier verspilt de IT-afdeling tijd aan het opsporen van de oorzaak of oorzaken van problemen in plaats van aan het oplossen ervan. Deze reactieve aanpak past niet in de complexe, door applicaties gedreven wereld van nu.

Om van de cloud een echt succes te maken, is holistisch, realtime, end-to-end inzicht nodig in de applicatieprestaties binnen het hele netwerk. Dan weet je hoe apps presteren en hoe ze de eindgebruikerervaring beïnvloeden. Je moet antwoord kunnen geven op issues als latency, eindgebruikerervaring en de herkomst van gebruikers.

Hierdoor is snel te bepalen wat de precieze oorzaak van een issue is, ongeacht of het gaat om de applicatie, netwerk, infrastructuur of een eindgebruiker-device. IT kan vervolgens proactief op zoek gaan naar een oplossingen en zorgen voor preventieve maatregelen.

IT kan de business ook helpen om beter beslissingen te nemen, zodat de gehele organisatie profiteert van meer efficiency en productiviteit dankzij de cloud.

Optimaliseer de prestaties van applicaties en vereenvoudig WAN voor IaaS, PaaS en Saas

De oplossingen van Riverbed bieden u tools waarmee u de prestaties van applicaties kunt optimaliseren - of u nu SaaS gebruikt, verpakte apps op IaaS of cloud-native apps ontwikkeld. Ook vereenvoudigt Riverbed WAN-management met single-click cloud deployment voor naadloze connectiviteit in de hele onderneming en clouds. Meer weten?

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-03-13T09:31:00.000Z
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.