Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

De do’s en don’ts van cloudmigratie volgens Maarten Veldhuizen

Dat steeds meer bedrijven naar de cloud migreren en de grootste public cloud spelers de Belgische markt betreden, brengt Capgemini ertoe zijn marktpositie op het gebied van consulting in digitale transformatie te versterken. Maarten Veldhuizen, Executive Vice-president Capgemini CIS (Cloud Infrastructure Services) Benelux, licht toe waarom bedrijven het best naar de cloud migreren, wat de uitdagingen zijn en hoe de Capgemini Cloud & Edge capabilities hierbij kunnen helpen.

Maarten Veldhuizen licht als Head of Cloud Infrastructure Services Belgium toe waarom de integratie van dochterbedrijf Sogeti Infra in de Cloud Infra entiteit plaatsvond. “Niet alleen migreren meer klanten naar de cloud en stoten ze hun legacy data centers af. Ook waren we vanuit onze bestaande teams niet in staat de grootste public cloud spelers, zoals Microsoft, Amazon en Google, voldoende te faciliteren op de Belgische markt. Reden genoeg dus om naarstig op zoek te gaan naar vers bloed. Daarnaast schept deze integratie ook de mogelijkheid het hele vendor landschap te ontzorgen op vlak van public & hybrid cloud, cybersecurity en service integratie (digital SIAM).

Sneltempo

Waarom bedrijven massaal naar de cloud migreren, heeft natuurlijk alles te maken met de ongekende toegangsmogelijkheden en de grotere innovatiekracht, weet Veldhuizen te vertellen. Ook het feit dat je in die flexibelere omgeving sneller kan up- of downscalen en applicaties inpluggen vormt een extra asset. “De essentie van de public cloud zit hem in mijn ogen in het stimuleren van de groei van een bedrijf, dat niet langer afhankelijk is van legacy infrastructuur maar ‘on the fly’ kan op- of afschalen, en op die manier klanten een betere dienstverlening kan bieden. Zo stampte een van onze retailklanten aan het begin van de coronacrisis in snel tempo een click & collect oplossing uit de grond, wat zonder de cloud nooit mogelijk was geweest.“

Uitdagingen

Als bedrijf moet je vooral de juiste cloudoplossing kiezen, wat niet eenvoudig is gezien het groeiende aanbod van nieuwe technologieën. Het in detail plannen en uitvoeren van je cloudstrategie is dan ook essentieel. Cloudmigratie moet echt alle bedrijfsprocessen omvatten, zowel de legacy als de cloud-native applicaties, want anders loop je het risico dat je verschillende cloudomgevingen (digitale silo’s) creëert. “Daarvoor moet je een doorwrocht begrip hebben van je eigen IT-landschap, want Shadow IT kan je inzicht vertroebelen. Wat op zijn beurt dan weer een veiligheidsprobleem met zich meebrengt, want hoe bescherm je iets waarvan je het bestaan niet kent?” Volgens Veldhuizen bestaat de kunst erin na te denken over wat de cloud voor je bedrijf kan betekenen, want cloudmigratie is meer dan enkel een technische verandering, het is tegelijk een organisatorische transformatie. Niet verwonderlijk dat veel bedrijven hiervoor dan ook een beroep doen op professionele ondersteuning.

Toegevoegde waarde

" Wat we absoluut willen voorkomen, is dat een klant afhankelijk wordt van slechts één leverancier of van ons platform"

En zo’n professionele support kan het Capgemini Cloud Platform (CCP) bieden. “Er zijn verschillende scenario’s in de praktijk: van een hybride systeem, waarbij de klant ‘in huis’ zelf een deel van de data beheert terwijl wij de public cloud beheren, tot een multi-cloud scenario, waarbij de klant gemakkelijk kan switchen tussen clouddiensten. Capgemini wil als dienstverlener de perfecte orkestratie verzorgen van deze switch. Klanten willen immers niet gebonden zijn aan een lock-in of aan licentiekosten, maar flexibel kunnen overstappen en naar wens op- en afschalen. Wat we absoluut willen voorkomen, is dat een klant afhankelijk wordt van slechts één leverancier of van ons platform.”

Kiezen voor Capgemini Cloud & Edge

Wie cloudmigratie zegt, zegt dus CCP. Je kan immers niet alleen kiezen voor multi-cloud, multi-leverancier en multi-technologie opties, een doorgedreven automatisering zorgt er ook voor dat voor een efficiënt beheer alle gegevens gecentraliseerd worden (‘single pane of glass’). Bovendien kunnen nieuwe mogelijkheden snel en flexibel toegevoegd worden en gebeurt opschalen ‘on the fly’ en ‘on demand’. Real-time inzicht in je verbruik en kostenbesparend werken door maximale optimalisatie maken het platform tot een ‘must-have’. “Dankzij het CCP leren grote en kleine bedrijven de efficiëntie en wendbaarheid van de cloud benutten, zodat ze op een echte ‘agile’ manier werken, hun business en IT-performance verbeteren én zich vlotter aanpassen aan een snel evoluerende digitale wereld”, besluit Veldhuizen.

Talent gezocht

Omdat Capgemini blijft groeien, is het momenteel hard op zoek naar (cloud)talent. Meer weten? Klik hier.

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-05-03T16:47:00.000Z
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.