Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Waarom bedrijven nog steeds vasthouden aan datacentra

Datacentra zijn duur, arbeidsintensief en in de ogen van sommigen niet rendabel. In het tijdperk van toenemende cloudmigratie is het kiezen van de juiste inkoopstrategie voor IT-infrastructuur een cruciaal thema. Om dat aan te pakken deelt Marcin Geroch, IT-directeur voorverkoop bij Comarch, zijn inzichten rond de voordelen van een datacentrum.

Geroch stelt dat datacentra in de meeste gevallen niet winstgevend zijn vanuit het perspectief van bedrijven voor wie datacentra geen hoofdactiviteit zijn.

'Als we een lokaal datacentrum vergelijken met de clouddiensten die beschikbaar zijn op de markt, zou je kunnen concluderen dat datacentra niet zo winstgevend zijn als voorheen. Daar schuilt een kern van waarheid in. Toch kiezen veel klanten er om verschillende redenen nog steeds voor om hun systemen in lokale datacentra te hosten in plaats van in de cloud. Tal van redenen verklaren dat. Denk maar aan veiligheid, de moeilijkheid om bepaalde technologieën naar de cloud te migreren enz.', dixit Geroch.

Marcin Geroch, IT-directeur voorverkoop bij Comarch

Hij ging dieper in op een ander scenario, namelijk dienstverlening op maat die gespecialiseerde beheerde hosting door externe leveranciers aanlokkelijker en betaalbaarder maakt dan openbare clouds. Hoewel het concept van de cloud schitterend ineensteekt, sluit het niet altijd aan bij een specifieke bedrijfscasus. Omgekeerd is een hybride aanpak haalbaar waarbij een klein lokaal datacentrum deel wordt van een bredere omgeving door private cloudinfrastructuur te installeren of het datacentrum te verbinden met een externe dienst.

Redenen om voor een datacentrum te kiezen

Elk bedrijf en elke overheidsinstantie heeft nood aan een gepaste installatie om zijn eigen IT-infrastructuur te hosten. De pijlsnel toenemende datahoeveelheden moeten zo worden opgeslagen dat ze vertrouwelijk blijven, maar ook snel en betrouwbaar raadpleegbaar zijn. Cloudopslag wint aan momentum, waardoor ook het idee van offshore opslag populairder wordt. Veel bedrijven hevelen steeds vaker hun bedrijfsgerelateerde toepassingen over naar externe datacentra en clouddiensten. Aangezien er meer vraag is naar informatie-uitwisseling, is het belang van datacentra in de moderne wereld vertienvoudigd.  Toch zijn er nog steeds onafhankelijke factoren die bedrijven dwingen om op zoek te gaan naar een oplossing op maat. In die gevallen kunnen ze ervoor kiezen om serverruimte in zogenaamde colocatiecentra te huren en hun systemen daar te plaatsen of om samen te werken met externe datacenterproviders die beheerde diensten aanbieden op maat van hun bedrijfsnoden. Als ze voldoende middelen en vaardigheden hebben, kunnen organisaties bovendien beslissen om hun serverruimtes intern te bouwen en beheren.

Er bestaan tal van redenen om een datacentrum te onderhouden en bezitten of juist een beheerde dienst te kopen. Dit zijn evenwel enkele essentiële punten om bij stil te staan:

  • Het veiligheidsbeleid van het bedrijf verbiedt datatransfers buiten het bedrijf
  • Wettelijke vereisten voor dataverwerking in een bepaald gebied
  • Technologische obstakels, want niet alle systemen kunnen naar de cloud worden overgezet
  • Bedrijfskritische systemen die vlakbij moeten draaien, o.a. ERP-systemen of systemen die de productielijnen aansturen

'In sectoren waarin je makkelijk zakelijke trends kunt voorspellen en bijgevolg ook de toekomstige IT-vereisten, kan het voor de dataverwerking efficiënter zijn om in een datacentrum te investeren of gespecialiseerde diensten aan te kopen. 'Een gespecialiseerde dienst' wordt doorgaans opgevat als een dienst van een externe, niet-cloudgebaseerde datacenterprovider. Naast het kostenplaatje zijn er ook andere voordelen zoals datasoevereiniteit, geen leveranciersafhankelijkheid, betere controle over waar data worden opgeslagen, naleving van de wetgeving enz.', somt Geroch op. 

Duurzame datacentra

Datacentra zijn energieverslindende gebouwen. IT-infrastructuur vergt gigantische hoeveelheden stroom en een significant percentage van die energie wordt gebruikt voor de koelsystemen die de IT-infrastructuur op een constante temperatuur houden. Daarnaast veroorzaken datacentra tot wel vijf procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Aangezien steeds meer bedrijf inzetten op ESG-doelstellingen, zoeken organisaties strategieën voor datacentra die duurzaamheid centraal stellen en tegelijkertijd beantwoorden aan alle bedrijfsvereisten.

Comarch maakt van duurzaamheid een speerpunt in zijn datacentra. Geroch licht toe: 'Duurzaamheid had de voorbije jaren een sterke invloed op de sector van de datacentra. Als eigenaar van een datacentrum zijn we ons bewust van de impact van datacentra op het milieu. Het is een gigantische verantwoordelijkheid voor dienstverleners om hun faciliteiten zo te ontwerpen en beheren dat het energieverbruik lager ligt dankzij een optimalisatie van het gebruik van IT-middelen. Dat zou niet mogelijk zijn zonder eerst de nieuwste energiebesparende technologieën te implementeren, de IT-omgevingen te virtualiseren en alternatieve energiebronnen in te schakelen. Door de verplichting om aan die vereisten te beantwoorden en door de stijgende energieprijzen moeten bedrijven het IT-gewijs wel over een andere boeg gooien en inzetten op meer uitbesteding aan externe leveranciers en minder stroomverbruik in hun gebouwen.'

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-04-10T05:10:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.