Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Moderne cloud vraagt om een combinatie van stabiliteit en wendbaarheid

Accenture na overname Sentia sterker in hybrid cloud, transformatie en operatie

Accenture heeft in september de Belgische en Nederlandse tak van Sentia overgenomen. De integratie is intussen bijna afgerond en partijen liggen op koers om zich verenigd op de cloud markt te onderscheiden.

Cloud First is de wereldwijde organisatie binnen Accenture die focust op cloud infrastructuur, applicatie engineering en data & AI. Het Cloud Continuum, de naadloze samenwerking van public, private, on-premise, sovereign, multicloud en edge, is een belangrijk speerpunt in de visie van Accenture Cloud First. Hybrid Cloud en Digital Experience Monitoring, of de monitoring van de cloud gestuurde bedrijfsprocessen, zijn de specialiteiten van Sentia.

Beide organisaties spreken nu al over een geslaagde symbiose van zowel de visie op de ontwikkelingen in cloud als van de kennis, expertise en technologie om die gezamenlijke inzichten te verwezenlijken.

Rima Farhat werkt al meer dan 15 jaar bij Accenture. Ze is intussen Managing Director en leidt Cloud First in België en Luxemburg.  ”De verschuiving richting het cloud continuum vormde voor ons de belangrijkste drijfveer om Sentia over te nemen”, zegt Farhat.  “Hoewel publieke cloudaanbieders de afgelopen jaren sterk zijn gegroeid, zien we een verschuiving naar een meer gebalanceerde aanpak die een mix van verschillende cloudmodellen omvat, waaronder private, on-premise, sovereign, multicloudomgevingen en zelfs edge computing. Wij noemen dit bij Accenture het Cloud Continuum en onwikkelden een methodiek en tools waarmee we deze verschillende cloudomgevingen naadloos kunnen beheren en orkestreren vanuit één centrale locatie: het Continuum Control Plane. Een uitgebreide cloudstrategie met een mix van verschillende cloudmodellen is onmisbaar voor bedrijven die snel willen reageren op nieuwe bedrijfsbehoeften zonder de controle over hun infrastuctuur te verliezen of de veiligheid van hun gegevens in het gedrang te brengen. Accenture loodst klanten door dit complexe cloudlandschap. De overname van Sentia zorgt ervoor dat we onze klanten nog beter kunnen ondersteunen om hun digitale transformatiedoelen te bereiken en zo de concurrentie een stap voor te blijven.”

Digital Experience Monitoring

“We meten niet alleen technische elementen maar ook het effect op de bedrijfsprocessen en op de mensen die werken met bijbehorende IT-hulpmiddelen.”

Sentia, actief in België en Nederland, had zich op de markt al bewezen als een hybride cloud dienstverlener die geheel los van de technische oplossingen bedrijven adviseert over de te volgen cloudstrategie. Enkele jaren geleden nam het bedrijf Ymor over, dat naast Monitoring en Observability ook gespecialiseerd was in BizOps. Het betreft een tamelijk nieuwe tak van sport, voortgekomen uit de monitoring van prestaties van IT-processen. De reikwijdte van laatstgenoemde beperkte zich tot de controle op de technische inzetbaarheid van de operationele IT-voorzieningen. ”Sentia’s dienstverlening stoelt op Digital Experience Monitoring, die niet alleen technische elementen meet maar ook het effect op de bedrijfsprocessen en op de mensen die werken met bijbehorende IT-hulpmiddelen”, verklaart Benjamin Jacobs, voormalig Sentia-COO en nu Managing Director bij Accenture Cloud First in België en Luxemburg. De kracht van onze Digital Experience Monitoring schuilt erin dat we de verschillende aspecten die we meten met elkaar gaan correleren. Zo helpen we bedrijven proactief hun processen te managen, en te anticiperen nog voor er zich een probleem stelt.”

Lokale verankering in een internationaal netwerk

“We meten niet alleen technische elementen maar ook het effect op de bedrijfsprocessen en op de mensen die werken met bijbehorende IT-hulpmiddelen.”

Jacobs erkent dat Sentia zelfstandig niet in staat was om de hybride cloud ontwikkelingen met al hun virtueel grenzeloze groeimogelijkheden bij te houden om buiten België en Nederland op internationale schaal klanten te bedienen. Accenture hapte toe vanwege de sterke lokale aanwezigheid, de advisering vanuit business perspectief en de gerichtheid op ondernemingen met een omvang net onder het topsegment. De klik is wederzijds. Accenture beschikt weliswaar mondiaal over een kennisrijke arbeidspoule, maar ontleent ook kracht aan lokaal georiënteerde specialisten. Rima Farhat vindt Sentia's aanwezigheid in België, Nederland en Bulgarije daarom een echt pluspunt. “Zo kunnen we niet alleen onze klanten in deze regio’s verder ondersteunen, maar ook het internationale netwerk van Accenture verder uitbreiden. Door onze wereldwijde middelen en expertise te combineren met de lokale kennis en relaties van Sentia, kunnen we onze klanten nog meer waarde en ondersteuning bieden."

Observability centraal

De overname van Sentia laat Accenture ook toe om verder in te zetten op observability. Farhat benadrukt dat het zonder uitgebreide Observability moeilijk is om te begrijpen hoe applicaties presteren. “Met de tools en methodologieën die Sentia aanlevert kunnen we een dieper niveau van Observability in hybride cloudomgevingen bereiken, waardoor we applicaties en infrastructuur op meerdere platforms in real-time kunnen monitoren en analyseren. Dit kan ons op zijn beurt helpen problemen snel te identificeren en op te lossen, de prestaties te optimaliseren en uiteindelijk de eindgebruikers een betere ervaring te bieden.”

Parallel naar cyber security

In hun onderlinge dialoog verwachten Farhat en Jacobs dat regelgeving van de EU verder invloed gaat uitoefenen op de locatie waar data zich bevinden, waar die worden verwerkt en wie daar zicht op heeft. Daar zien ze een parallel met cybersecurity, een discipline waarmee Accenture zich wereldwijd onderscheidt. De Continuum Control Plane werkt als een luchtverkeersleider, inclusief bijvoorbeeld de SIEM- en SOC-voorzieningen en correleert de processing-activiteiten aan de ’events’ in de keten: inefficiency en disruptie laten zich in kaart brengen zodat de druk op IT verminderd kan worden.

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-04-06T14:35:00.000Z
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.