Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

EEN IJZERSTERKE SAP BUSINESS ASSURANCE

Dit artikel delen:

Olivier Vandekerkhove, Vicepresident Digital Assurance & Testing Practice bij Capgemini weet perfect hoe cruciaal kwaliteitsbeheer is bij een migratie naar SAP/4Hana. Risk-based testing en automatisatie vormen daarbij twee sleutelbegrippen. Tegelijkertijd waarschuwt hij voor een aantal valkuilen bij het testen. Door een geplande update van SAP/4Hana, een future-proof cloud ERP-systeem, zal het oude SAP ECC/SAP ERP niet meer onderhouden worden na 2025. De nood aan begeleiding bij migratie naar SAP/4Hana drong zich meteen op, aldus Olivier Vandekerkhove. “Wij vonden het dan ook cruciaal te anticiperen op de vraag naar kwaliteitsondersteuning zodat de businessprocessen gegarandeerd blijven. Je moet immers bij een bedrijf dat internationaal het SAP-systeem gebruikt de landverschillen kunnen testen, upgrades doen enz., hetgeen grote risico’s met zich kan brengen. Daarom doen wij aan SAP Business Assurance, want op die manier vermijden bedrijven immers imagoschade én kosten.”

Teststrategie

Vandekerkhove: “We bepalen de teststrategie op voorhand samen met de klant, zodat hij perfect weet wat en hoe er getest wordt. Omdat alles testen vandaag niet haalbaar is qua timing én financieel, opteren wij voor risk-based testing. We prioriteren het testen van bepaalde functionaliteiten die het grootste risico vormen. Een e-commerce zonder online bestellingen of een bedrijf dat niet meer kan factureren, heeft enorme gevolgen. Eens je weet wat je niet zal testen, kan je de eerstelijn helpdesk hiervan op de hoogte brengen, zodat zij weten welke problemen zich eventueel voordoen.”

Automatisatie
De testing is volledig geautomatiseerd, zodat fouten in luttele minuten in plaats van dagen gedetecteerd worden. Daarnaast is er transparantie naar de klant over het verloop van de testen (testcoverage) en de impact van bugs. Zo kan ook bij herstellingen voorrang gegeven worden aan bugs met de grootste impact.

Impactanalyse
Een volgende belangrijke stap in het testproces is de impactanalyse met behulp van solution manager. Vermits de SAP-modules verbonden zijn via interfaces met andere applicaties moeten ook die getest worden – en laat die interfaces nu juist het grootste risico vormen.

Vijf valkuilen
Vandekerkhove waarschuwt voor vijf valkuilen bij het testen:

  • Onderschatten van wat je moet testen: SAP implementaties ondersteunen complexe business processen en zijn sterk data-gedreven. Dit resulteert in een groot aantal mogelijke data-variaties, alternatieve paden en gebruikersactiviteiten. Het doorlopen van ‘happy path’ scenario’s is dus onvoldoende.
  • Teveel rekenen op key users. Deze businessgebruikers hebben vaak niet de nodige testing expertise om een volledige verificatie te doen, zodat belangrijke fouten over het hoofd worden gezien en pas in de productiefase opduiken.
  • Testing met generieke testprofielen: Door zijn specifieke context moeten SAP testmanagers en testanalisten in staat zijn een gecontroleerde testomgeving op te zetten, testdata voor SAP aan te maken, typische SAP administratie en testing activiteiten uit te voeren, ...
  • Onderschatten van de testduur: het opzetten van representatieve testomgevingen, aanmaken van testdata sets, integraties initialiseren ... vergt vaak meer tijd dan gedacht.
  • Onderschatten van de nood aan herhaling:  nieuwe ontwikkelde functionaliteiten en schermen worden vaak gevalideerd door key users. Maar ook na go-live zullen er regelmatig changes geïmplementeerd worden (op infra en SAP platform niveau) die regressietesten vereisen. Idealiter worden deze uitbesteed aan een afzonderlijk testing team en/of kiest men voor testautomatisatie.

Waarom is testen belangrijk?
Vandekerkhove: “Het SAP-systeem is vaak het kloppend hart van de productie van heel wat bedrijven. Om de kosten laag te houden, zorgen we dan ook van in het begin voor automatisatie en gestructureerd testen. Onze sterkte om klanten te adviseren, ligt in de combinatie van onze expertise op vlak van SAP Testing Practice en SAP Practice.”

Vinger aan de pols

Capgemini is wereldleider op het gebied van consulting, digitale transformatie en technologische diensten. Als koploper in innovatie bieden zij hun klanten de volledige waaier aan mogelijkheden aan om de evoluerende wereld van cloud, digitaal en platforms te integreren in hun business.

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-11-18T10:15:00.000Z
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.