Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Hoe Sigfox en Paessler IoT makkelijk maken

Meet, analyseer, visualiseer en monitor al je ‘dingen’

Of je nu de luchtkwaliteit in je stad wilt meten, de route van opslagcontainers wilt volgen of het lichtniveau en de vochtigheidsgraad in een museum in de gaten wilt houden, met Sigfox en Paessler heb je 24/7 toegang tot al je monitoringdata. Deze IoT-oplossing is niet alleen betaalbaar, maar ook nog eens bijzonder gebruiksvriendelijk.

De term Internet of Things (IoT) wordt vaak gebruikt, maar wat bedoelen we er eigenlijk mee? In een notendop: IoT gaat over het verbinden van fysieke apparaten die vroeger als standalone voorzieningen door het leven gingen. Hoe kun je die apparaten intelligent maken en met het netwerk verbinden? Dat is waar technologie zoals LPWAN om de hoek komt kijken.

Je apparaten intelligent maken met LPWAN-sensoren

"Je kunt LPWAN-sensoren simpelweg bevestigen op de locaties of aan de apparaten die je wilt monitoren"

LPWAN staat voor Low-Power Wide-Area-Network. Die term heeft geen betrekking op een specifieke technologie, maar dient als verzamelnaam voor netwerken die energiezuinigere draadloze communicatie bieden dan mobiele, wifi- en satellietnetwerken. Sigfox, een partner van Paessler, is een wereldwijde provider van een LPWAN. Dit netwerk kan over grotere afstanden communiceren dan andere energie-efficiënte netwerken die gebruikmaken van Bluetooth of NFC. Dat gebeurt via LPWAN-sensoren die geen infrastructuur, externe voeding, draadloos netwerk of zelfs maar kabels nodig hebben. Je kunt die sensoren simpelweg bevestigen op de locaties of aan de apparaten die je wilt monitoren. Zij zenden vervolgens informatie via het Ultra Narrow Band-netwerk van Sigfox naar de Sigfox-server. Dat kan gaan om informatie over de locatie (zonder de noodzaak van GPS, zelfs niet in gebouwen), versnelling, temperatuur, luchtkwaliteit, bodemkwaliteit, vochtigheidsgraad, noem maar op. In de back-end van Sigfox wordt deze data beschikbaar gesteld via een API of een callback-functie. En voilà: daar is je intelligente apparaat, compleet met alle relevante data!

 

IoT-monitoring in de praktijk: het National Museum of Computing

Laat me je meenemen naar het National Museum of Computing. Dat maakt gebruik van de technologie van SigFox en PRTG, de monitoring-software van Paessler, om zijn waardevolle collectie in het oog te houden. Van de codekraker Colossus uit de Tweede Wereldoorlog tot WITCH, de oudste computer ter wereld: deze belangrijke artefacten uit het verleden speelden een cruciale rol in de totstandkoming van de technologie die we tegenwoordig gebruiken. Om deze legacy machines in stand te houden moet hun omgeving continu en nauwlettend worden bewaakt. De bewakingssensoren en software van PRTG zorgen in combinatie met het wereldwijde LPWA-netwerk voor IoT-toepassingen van Sigfox voor een integrale oplossing voor het monitoren van de museumomgeving. Het museum wordt automatisch gewaarschuwd als grenswaarden dreigen te worden overschreden.

Kijk hoe het National Museum of Computing PRTG en Sigfox inzet voor de instandhouding van generaties oude automatiseringsapparatuur

Centraal overzicht

"De combinatie van de technologie van Sigfox en PRTG zorgt ervoor dat data niet alleen op een veilige manier wordt verzameld, maar ook op één scherm wordt gevisualiseerd"

Het is van cruciaal belang dat de omgevingsdata, die in de 14 zalen van het museum wordt verzameld, in real time wordt overgedragen en 24/7 beschikbaar is. In sommige gevallen is geen internetverbinding beschikbaar, maar ingrijpen in de interne IT-infrastructuur van het museum was geen optie. Hier kwam de oplossing van Sigfox dus van pas. De combinatie van de technologie van Sigfox en PRTG zorgt ervoor dat data niet alleen op een veilige manier wordt verzameld, maar ook op één scherm wordt gevisualiseerd. Als sensoren stoppen met functioneren, detecteert en meldt PRTG dat automatisch. Dit is essentieel voor het beheer van de omgeving binnen het museum.

Het belang van effectieve monitoring

“Paessler en Sigfox helpen organisaties die te maken hebben met supply chains, smart cities, productieprocessen en automatisering om de belofte van het Internet of Things in te lossen”, zegt Wilco Ravestein, Country Manager Benelux bij Paessler. “Het IoT maakt de netwerkrand als het ware vloeibaar. Dat maakt het belangrijker dan ooit voor systeembeheerders en IT-afdelingen om precies te weten wat er gebeurt.” PRTG monitort elk aspect van de reis die data aflegt om optimale beschikbaarheid en prestaties te waarborgen tijdens de gegevensoverdracht. Daartoe biedt het een uitgebreid overzicht met gedetailleerde informatie voor elk onderdeel van het traject. Je kunt PRTG trouwens ook inzetten voor het bewaken van de cloud of je IT-infrastructuur.

De jury van Computable heeft Paessler en Sigfox genomineerd in de categorie ‘Beste Hardware- en Infrastructuurleverancier van het Jaar’. Als je dat terecht vindt, kun je ons helpen winnen door je stem op ons uit te brengen via deze link.

Meer weten over IoT-monitoring?

Wil je weten hoe Paessler je met je IoT-project kan helpen? Lees meer over onze samenwerking met Sigfox of neem simpelweg contact op met het team van Paessler via info@paessler.com.

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-09-30T09:08:00.000Z
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.