Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Een toekomstbestendig en zelfsturend netwerk voor Groupe Jolimont

Hoe Prodata Systems een toekomstbestendig en zelfsturend netwerk leverde aan Groupe Jolimont

Dit artikel delen:

In industriële omgevingen kan downtime veel financiële schade veroorzaken. In ziekenhuizen kan het echter een kwestie van leven of dood zijn. Groupe Jolimont is de grootste zorggroep in Wallonië. Als jarenlange partner heeft Prodata Systems geleidelijk hun netwerkarchitectuur verbeterd. Vandaag beschikt de ziekenhuisgroep over een toekomstbestendig, zelfsturend en veilig netwerk. Ze kunnen alles beheren met een klein team, zodat alle sites zich kunnen concentreren op wat echt belangrijk is: het verlenen van gezondheidszorg.

An apple a day keeps the doctor away - of in dit geval, een goed beveiligde netwerkarchitectuur. In plaats van te wachten op een incident, is het beter om een oplossing te installeren die grote problemen voorkomt. Zeker met de zeer complexe structuur van Groupe Jolimont. Het begon zo'n 140 jaar geleden als een kleine ziekenboeg voor de kolenmijnwerkers van La Louviere. Inmiddels is het uitgegroeid tot de grootste gezondheidsgroep in het zuiden van België. De groep telt meer dan 5.500 werknemers en artsen, 6 ziekenhuisvestigingen (1.311 erkende bedden), 7 rust- en verzorgingstehuizen (653 erkende bedden), maar ook dagcentra, serviceflats, kinderdagverblijven, naschoolse opvang, instellingen voor geestelijke gezondheidszorg en een revalidatiekliniek.

Geen wonder dat het lokale ICT-team het een uitdaging vindt om al deze verschillende sites van de groep te bedienen. Bovendien wordt het belang van Wi-Fi in ziekenhuizen steeds groter, ook voor telefonie. Aangezien de meeste faciliteiten van Groupe Jolimont 24/7 operationeel moeten zijn, hebben ze een netwerk nodig dat robuust, volledig redundant, performant en bovenal veilig is. Prodata Systems is al sinds 2012 partner van de groep. Met begrip voor de complexe eisen van de ziekenhuizen heeft het netwerk de afgelopen jaren een aantal belangrijke wijzigingen ondergaan. Vandaag wordt alle ICT centraal beheerd vanuit een nieuw datacenter op de site in Jolimont. Niet minder dan 35 sites zijn al aangesloten, en in de toekomst zullen er nog 2 bijkomen. Hoe kregen ze toegang tot een toekomstbestendig netwerk dat minimale inspanningen vraagt van het ICT-team van de groep?

"Dankzij de gezamenlijke inspanningen van Prodata Systems en Extreme Networks hebben we een toekomstbestendige oplossing in huis."

Paul Tassin, verantwoordelijk voor de ICT-infrastructuur bij Groupe Jolimont

Beveiligde toegang tot het netwerk

Allereerst is de gehele LAN-infrastructuur vernieuwd om de integratie van alle ziekenhuizen en instellingen te ondersteunen. De functionaliteit voor netwerktoegangscontrole werd ook geactiveerd om de toegang tot alle LAN-kanalen te beveiligen. Voor de vernieuwing van het draadloze netwerk heeft Prodata Systems Extreme Networks als provider geïntroduceerd. De beschikbaarheid van het netwerk was een van de belangrijkste eisen. Gebruikers - zijnde artsen, verplegend personeel of patiënten - willen applicaties die perfect werken. De oplossing Extreme Fabric Connect is erop gericht het netwerkbeheer zo veel mogelijk te vereenvoudigen. Dankzij de Fabric kan Groupe Jolimont het netwerk met een klein team beheren. Ze kunnen nu bijvoorbeeld gemakkelijk het VLAN van de ene site naar de andere rekken en de routing - point to point - op het netwerk zelf beheren. "In de vorige configuratie waren we voor dit soort ingrepen altijd afhankelijk van een externe partner", legt Paul Tassin uit, verantwoordelijk voor de ICT-infrastructuur bij Groupe Jolimont. Nadat de fabric was geïmplementeerd en de core switches in het datacenter waren vervangen, werd de focus verlegd naar WLAN. Extreme Networks leverde alle Wi-Fi antennes en controllers. "We zijn begonnen met de uitrol in de ziekenhuizen en breiden het traject nu stelselmatig uit naar de bejaardentehuizen."

Automatisering

Omdat Groupe Jolimont slechts over beperkte middelen en een klein ICT-team beschikt, besloot Prodata Systems om zoveel mogelijk te automatiseren. Hiervoor is Extreme Networks XMC onmisbaar geweest. Het beheert de volledige auto-configuratie van gebruikers en hun apparaten op het netwerk, zowel bedraad als via Wi-Fi. "Wanneer het ziekenhuis bijvoorbeeld een patiënt opneemt voor een operatie, registreert het systeem hoeveel dagen die patiënt zal blijven. Door de integratie weet XMC automatisch op welke dagen de patiënt toegang nodig heeft tot het Wi-Fi-netwerk. Het gaat niet langer om een handmatige configuratie", zegt Paul Tassin. Dit betekent ook dat de servicedesk zich nu op belangrijkere zaken kan richten dan op routineklussen. Tot slot heeft Prodata Systems met de introductie van Check Point ook de externe toegang tot het netwerk veiliggesteld. Als ervaren partner begrijpt Prodata dat Check Point de beste oplossingen op de markt heeft, aangepast aan nieuwe uitdagingen zoals IoT-apparaten en cloud computing. Deze migratie is eind 2020 afgerond. Het garandeert de veiligheid van de internettoegang, de verbinding met leveranciers en al het verkeer dat van verschillende sites komt.

Voordelen

Groupe Jolimont beschikt nu over een netwerkarchitectuur die hen veiligheid en flexibiliteit biedt om de continuïteit van alle operaties in de ziekenhuizen en andere instellingen te verzekeren. Wanneer ze nieuwe diensten of toepassingen nodig hebben, kunnen ze ook alles zelf configureren zonder tussenkomst van een externe leverancier of derde partij. Andere belangrijke voordelen zijn 25% kostenreductie en verminderde latency. Patrick Tissot, Services Director bij Prodata Systems, is van mening dat de goede samenwerking met Groupe Jolimont een belangrijke factor is geweest voor het succes van de oplossing: "We hebben een lange geschiedenis samen. Regelmatige bezoeken, bijna wekelijks, stellen ons in staat om de behoeften van de groep echt te begrijpen. We wisten hoe belangrijk het voor hen was om alles te beheren met een beperkt aantal middelen en ICT-personeel. Daarom is automatisering de laatste jaren een belangrijk aandachtspunt geweest. Aangezien hun operaties vrij complex zijn, is het essentieel om een partner te hebben met expertise om de juiste spelers en oplossingen op tafel te brengen." Er is veel veranderd sinds de tijd van die kleine ziekenboeg voor mijnwerkers. Bovendien breidt de groep nog steeds uit. Binnenkort verrijzen er drie nieuwe ziekenhuizen in La Louviere, Bergen en Nijvel. Dat zal een grote impact hebben op het netwerk van Groupe Jolimont, maar ze zijn goed voorbereid om alle uitdagingen aan te gaan. "Dankzij de gezamenlijke inspanningen van Prodata Systems en Extreme Networks hebben we een toekomstbestendige oplossing in huis", besluit Paul Tassin.

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-11-29T14:19:00.000Z
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.