De positieve impact van samenwerkingstechnologie, zoals instant messaging, kantoortoepassingen, videoconferenties, smartphones en e-mail, kan de operationele efficiëntie en concurrentiekracht van organisaties merkbaar verbeteren.
Het onderzoek stelde vast dat 79 procent vond dat een hogere efficiëntie een uiterst waardevol bedrijfsresultaat van samenwerkingstools is, gevolgd door:
• Verhoogde productiviteit (76 procent)
• Betere bedrijfsbeslissingen (69 procent)
• Hogere innovatieniveaus (63 procent)
• Snellere marktintroductietijd (58 procent)
• Lagere reiskosten (57 procent)
• Hogere verkoop (52 procent)
Ondanks deze voordelen hebben organisaties ook problemen ondervonden met sommige aspecten van samenwerkingstools, zoals het onvermogen om onderaannemers, consultants en andere niet-werknemers te betrekken (46 procent), de ingewikkelde installatie (40 procent) en de gebruiksonvriendelijkheid (31 procent).
"Om deze uitdagingen aan te gaan, hebben bedrijven die innoveren in de ruimte deze tools en technologieën verder uitgewerkt. We zien een snelle toename van zowel nieuwe technologieën als technologieën van de volgende generatie die speciaal zijn ontworpen met het oog op gebruiksvriendelijkheid en niet-technische eindgebruikers. Dit helpt garanderen dat uw werknemers ze gebruiken en de beloofde ROI genereren," aldus Marie del Marmol, Country Manager Insight BeLux.
Om een collaboratieve en competitieve werkplaats te creëren, moeten executives van C-niveau het goede voorbeeld geven. De onderzoeksresultaten gaven aan dat deze verwachtingen niet helemaal zijn ingelost. Hoewel zesenzestig procent erkent dat hun collaboratieve cultuur moet worden geleid door executives van C-niveau, gelooft amper 50 procent dat hun executives in dergelijk gedrag het voortouw nemen.
"Zoals bij elke organisatorische wijziging, is het essentieel dat het senior team hierbij een leidende rol vervult. Ze moeten zich niet alleen engageren op het vlak van investeringen, maar zich er ook toe verbinden de tools zelf te gebruiken. Als uw organisatie bijvoorbeeld werknemers over de hele wereld tewerkstelt en persoonlijke interacties belangrijk zijn voor de werkplaatscultuur, moeten videoconferenties een standaardpraktijk zijn. Dit kan ook de noodzaak om te reizen en de bijbehorende kosten verminderen, en zo benadrukken hoe het gebruik van deze tools een duidelijke ROI heeft, zowel op het vlak van bedrijfscultuur als van kosten," aldus Marie del Marmol.
Dit was en e-mailonderzoek. Er werden in totaal 421 respondenten geselecteerd uit het lezerspubliek van de Harvard Business Review (klanten en gebruikers van het tijdschrift en de e-newsletters van HBR.org). Achttien procent van de respondenten was lid van het algemeen en executive management, 10 procent was afkomstig uit verkoop en business development, 8 procent was actief in IT/software engineering, 7 procent in consulting, 7 procent in HR/opleiding en nog eens 7 procent in R&D/innovatie/productontwikkeling. Andere functies waren vertegenwoordigd door 6 procent of minder van de respondentenbasis.
Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn: