Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Schoolcampus werkt met WiFi van Ruckus Wireless

Dit artikel delen:

In een wereld waarin we bij elke kop koffie gratis WiFi verwachten, vragen we dit ook in onze scholen. Kinderen horen voorbereid te zijn op de toekomst. De technologie die ze op zo’n toekomst voorbereid is al aanwezig, maar evolueert in een snel tempo. Docenten ontwikkelen nieuwe manieren om hun klaslokalen te digitaliseren, terwijl leerlingen, vergelijking met vroeger, inmiddels een hele nieuwe manier van leren hanteren. Schoolnetwerken blijken niet opgewassen tegen de komst van grote hoeveelheden mobiele apparaten. Scholen zijn op zoek naar een betrouwbaar, makkelijk te beheren netwerk dat op de toekomst is voorbereid.

DE UITDAGING
Het Sint-Jozefscollege in het Belgische Aalst is een school voor secundair onderwijs met 1200 leerlingen en 120 leerkrachten. Hier worden leerlingen voorbereid op het hoger onderwijs, de volgende stap in hun leerweg. In de nabije toekomst wil de school leerlingen met een eigen laptop of tablet op een veilige manier met het schoolnetwerk laten verbinden.

De school kampte recent met verschillende uitdagingen. Ten eerste een probleem met de dekking. Aangezien op verschillende locaties lesgegeven wordt, kon niet op elke plek WiFi dekkend worden aangeboden. Ook waren er zorgen over de beveiliging, vandaar dat de school in staat wilde zijn verschillende netwerken aan studenten en docenten te bieden, alsmede een apart VLAN voor gasten. De laatste uitdaging was het opzetten van een toekomstbestendig netwerk dat kan werken met veel verschillende clients zonder verstoringen.

“Er was sprake van een situatie met verschillende aan elkaar gekoppelde routers van verschillende merken die in de loop der jaren waren aangekocht”, zegt Dirk Nys, sales manager bij The Network Factory en implementatiepartner van Ruckus. “Het bereik van deze apparaten was ontoereikend. Weliswaar lukte het internet te brengen daar waar nodig, maar zeker niet campus wide en van het niveau campus grade.”

DE OPLOSSING
In de zoektocht naar een leverancier die kon voldoen aan de eisen van het schoolbestuur, kwam Helmut Moortgat, ICT-coördinator van het Sint-Jozefscollege, tijdens een ICT-evenement van de Vlaamse overheid in aanraking met de WiFi-oplossingen van fabrikanten Aerohive en Ruckus Wireless. Hier won Ruckus de strijd, vanwege de hoogwaardige technologie van het bedrijf.

“Producten van beide werden getoond. In eerste instantie was ik tevreden met wat ik had gezien bij Aerohive”, herinnert Moortgat zich. “Maar tijdens een later evenement trof ik de specialisten van The Network Factory. Zij overtuigden mij dat Ruckus Wireless nog een stap beter was en boden een kosteloze site survey aan.”

Op het Sint-Jozefscollege werd vervolgens de proof-of-concept gedaan en bleek er een groot verschil in signaalsterkte tussen beide leveranciers te bestaan. De resultaten waren indrukwekkend en spraken in het voordeel van Ruckus. Waar Aerohive 45 access points nodig had om de locaties dekkend te krijgen, waren er maar 25 Ruckus access points nodig. Dat zorgt voor een groot verschil in kosten. Het overtuigde Moortgat en het Sint-Jozefscollege dat Ruckus betrouwbaar, snel en kosteneffectief was.

Daarop werden op het Sint-Jozefscollege Ruckus access points van het type R300, R310 en R500 geleverd. Deze access points beschikken over Beamflex: een slimme antennetechnologie die het bereik, de snelheid en de stabiliteit van WiFi-verbindingen vergroot. Dankzij Beamflex sturen de antennes van het apparaat het signaal naar devices. Dat voorkomt interferentie en heeft een gunstig effect op bereik en prestaties.

Voor het beheer van de access points werd de Ruckus ZoneDirector 1200 controller geleverd. De ZD1200 zorgt voor een stevige en veilige multimedia VLAN en is eenvoudig te installeren. De school kon zelf de access points en de controller ophangen en configureren. De implementatie verliep volgens de betrokkenen zeer vlot en gunstig gezien het beperkte budget en de kleine IT-afdeling van de school.

“Access points die arriveerden kon ik zelf snel configureren en werkten direct vlekkeloos. In de eerste batch werden we ondersteund door The Network Factory en zij hebben in twee dagen alles geconfigureerd volgens mijn wensen. Dat betekent aparte netwerken voor leerkrachten en administratief personeel, het internaat en leerlingen/gasten. Ook hebben zij de koppeling met de Active Directory verzorgd, gastenpasjes uitgelegd en certificaten geconfigureerd, terwijl ik tegelijkertijd meegekeken en bijgeleerd heb,” stelt Moortgat tevreden vast.

De ICT-coördinator vertelt dat andere scholen al naar het netwerk zijn komen kijken. “Collega’s zijn onder de indruk van het gebruiksgemak van dit netwerk bij bijvoorbeeld het opzetten van een nieuw VLAN, gebruikers toevoegen of verwijderen en het aanmaken van gastenpassen. Dat is moeilijk doenbaar met een oplossing die niet op het moderne onderwijs is gericht.”

CONCLUSIE
Partner The Network Factory laat met deze implementatie zien de behoeften van het onderwijs goed te begrijpen. Momenteel ervaren de gebruikers van het Sint-Jozefscollege overal een goed WiFi bereik en een betrouwbare verbinding. De school kan nu probleemloos overstappen op het gebruik van nieuwe lesmethoden waarin bijvoorbeeld mobiele apparaten een belangrijk middel zijn.

Wat betreft veiligheid is de wens van de school ingewilligd om verschillende VLAN- netwerken aan leerlingen, docenten en gasten te kunnen bieden, elk met een even goed bereik. Ondanks de zeer geïsoleerde nieuwste locatie, ervaren gebruikers dankzij de Beamflex technologie van Ruckus overal een toereikend signaal en voldoende snelheid, wat bijdraagt aan een optimale gebruikservaring.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-03-21T10:36:00.000Z Ruckus Wireless


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.