Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Crypto-orakels: complex, maar ongelofelijk nuttig

Dit artikel delen:

Een crypto-orakel wordt ook wel eens een blockchainorakel genoemd. Het gaat om een protocol waarbij gegevens worden verzameld, geanalyseerd en uitgewisseld. Hierdoor vindt er informatieoverdracht plaats tussen de blockchain en de echte wereld. Dat is niet onbelangrijk, want in een datagestuurde wereld wordt er voortdurend informatie uitgewisseld. Ook de blockchain zit boordevol data. Het voordeel daarvan is dat veiligheid en transparantie zijn gegarandeerd door middel van een zogeheten consensusalgoritme.

Data: het nieuwe goud boordevol risico's

Er wordt wel eens gezegd dat data het nieuwe goud is. Zeker nu er steeds krachtigere AI-systemen zijn die meer kunnen halen uit meer data is dat het geval. Op basis van data tonen bedrijven passende advertenties, sturen ze het gedrag en kan men zelfs verkiezingsuitslagen voorspellen. Bij alles wat je online doet, komt er (al dan niet anonieme) data vrij. Dergelijke gegevens kunnen ook worden misbruikt. Daarom wordt de wetgeving omtrent het verwerken van persoonsgegevens steeds strenger. Desondanks loopt er soms nog steeds wat mis. Kijk maar naar de toeslagenaffaire in Nederland, waarbij kunstmatige intelligentie aan de slag ging met data om op fraudejacht te gaan. Later bleek dat de computer onder meer het hebben van een tweede nationaliteit als risicofactor gebruikte. Dat is discriminerend.

Dergelijke voorbeelden tonen aan dat mensen het slachtoffer kunnen worden van foutieve dataverwerking. Mensen kunnen fouten maken bij de dataverwerking en computerprogramma's houden onvoldoende rekening met ethische bezwaren, terwijl ze ook niet feilloos zijn. Net om te voorkomen dat het helemaal verkeerd gaat, is transparantie noodzakelijk. En dat brengt ons terug naar de essentie: het crypto-orakel.

Wat is een crypto-orakel?

Een orakel heeft het doel om off-chaindata te verzamelen en te verwerken. Deze data worden vervolgens verstuurd naar de blockchain. Gegevens worden dus aangeboden en worden vervolgens gebruikt, bijvoorbeeld om smart contracts uit te voeren. Dat zijn contracten die geautomatiseerd zijn en waarbij fraude niet mogelijk is. Het grote voordeel hiervan is dat zowel de partijen die bij het contract zijn betrokken als de blockchain zelf geen rechtstreekse toegang hebben tot de off-chaindata, enkel het orakel heeft dat.

Voorbeelden van een crypto-orakel

Stel bijvoorbeeld dat Frank en Mark een weddenschap hebben afgesloten. Frank denkt dat Nederland wereldkampioen wordt in Qatar. Frank denkt dat het Brazilië wordt. Alle twee zetten ze honderd euro in. De winnaar krijgt tweehonderd euro. Als niemand gelijk heeft, gaat het geld naar een goed doel dat ze samen hebben uitgekozen. Ze stellen een contract in en ze vergrendelen de totale inzet. Na afloop van het WK zal het orakel de nodige data verzamelen en het aan het contract doorgeven. Het contract zal vervolgens automatisch het nodige doen. Het zal het geld naar een goed doel overmaken, want iedere Belg weet natuurlijk dat Lukaku het winnende doelpunt in de WK-finale zal scoren.

Bij bitcoin pro gebruiken ze het dan weer om data over de cryptomarkt te verzamelen, waarna een cryptorobot met de gegevens aan de slag gaat. Het gaat hier uiteraard om "eenvoudige" voorbeelden met gegevens die voor iedereen toegankelijk zijn. Maar het kan ook gaan om heel complexe en gevoelige gegevens die met de nodige zorg moeten worden verwerkt. Het kan zelfs nog complexer. Zo kan er niet alleen gebruik worden gemaakt van onlinebronnen, maar ook van leesapparatuur en sensoren om informatie uit de fysieke wereld te vergaren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-05-24T12:34:03.000Z dbom


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.