Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Digitale technieken op de winkelvloer

Dit artikel delen:

In moderne winkels gaat de digitalisering steeds verder. Digitale oplossingen in de retail slopen er ooit langzaam en bijna ongemerkt in. Ze vervingen analoge apparaten, zoals kassa’s. Tegenwoordig ben je als winkelier nergens meer zonder computers. Je doet je voordeel met systemen die informatie over je afzet en klanten verzamelen en analyseren.

De ontwikkeling en het gebruik van technologie op de winkelvloer gaat steeds verder. De offline en online werelden raken meer en meer met elkaar verbonden. Het toverwoord voor de detailhandel die in de toekomst wil overleven is ‘phygital’.

Samensmelting van digitaal en fysiek: phygital

Ondanks de opmars van online shoppen blijft de consument graag naar de fysieke winkel komen, mits deze met de tijd meegaat. Ongedwongen shoppen in een echte winkel en de producten in het echt kunnen bekijken is voor velen erg belangrijk. De geboden winkelbeleving, de zogenaamde ‘phygital experience’ waarbij digitaal en fysiek samensmelten, is hierbij van groot belang. Door een optimale mix kunnen winkels hun klanten boeien, betrekken, verleiden en activeren. Dit doe je middels de vier lagen van de ‘phygital experience’. De term ‘phygital’ is een samentrekking van de termen digital en physical. De vier lagen zijn:

1.       Informeren, inspireren en activeren;

2.       Interactie;

3.       Transactie;

4.       Productie.

Informeren, inspireren en activeren

Om te beginnen zul je potentiële klanten dienen te verleiden om jouw winkel te bezoeken. Dit doe je bijvoorbeeld middels opvallende schermen met inspirerende video’s in je etalage. Vervolgens zorg je met slimme digitale signing dat bezoekers hun weg naar interessante producten in jouw winkel vinden. Hierbij kun je met de nieuwste technieken snel inspelen op de actualiteit en informatie gauw aanpassen als dat nodig is. Denk bijvoorbeeld aan het tonen van een aanbieding voor wintermutsen op de beeldschermen in je winkel als het gaat sneeuwen. Ook de fysieke uitstraling van de winkel blijft belangrijk. Het investeren in je winkelinrichting is onmisbaar voor de klantbeleving en de opbouw van je merkidentiteit. Denk aan zaken als een strakke gietvloer, een gave muur die is afgewerkt met beton ciré en een mooie balie met een blad van epoxy giethars waar echte bloemen in zijn verwerkt. Daarmee maak je echt een statement.

Interactie, de aankooptransactie en productie

Steeds meer klanten gaan tijdens hun bezoek aan de winkel zelf op zoek naar aanvullende informatie over producten. Deze zoeken ze op via hun smartphone, maar je kunt de gewenste informatie als winkelier ook zelf aanbieden via interactieve schermen. Verder kun je denken aan een app die je klanten door de winkel leidt en van persoonlijk advies voorziet. Via een ingebouwd loyaliteitssysteem is het zelfs mogelijk om klantgerichte aanbiedingen te tonen. Op het vlak van de uiteindelijke aankoop zie je steeds meer dat consumenten zelfstandig kunnen afrekenen als ze zelf producten scannen. Ze vermijden hierdoor lange wachtrijen bij de kassa. Tot slot kun je jouw winkel inzetten als plek waar min of meer unieke producten en diensten gemaakt worden. Bied vermaak, een verrassende winkelervaring en op maat gemaakte producten die je meteen mee kunt nemen. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-12-08T14:37:00.000Z Twenty Four Webvertising BV


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.