Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Cloud maakt bedrijven wendbaarder en flexibeler

Ondernemingen die de cloud omarmen halen daar altijd voordeel uit. Ze bevorderen vooral de interne samenwerking tussen werknemers en verhogen hun flexibiliteit. Zo blijkt uit een onderzoek van het tijdschrift Harvard Business Review. Ook opvallend: 42% kiest voor de hybride cloud, een mix van private en publieke cloud, 40% zou vooral in de private cloud zitten. Grootste struikelblokken voor een migratie naar de cloud zijn security, de eenmalige transferkost en dure cloudcontracten. Maar de bezwaren stemmen niet altijd overeen met de realiteit.

Migratie naar de cloud wordt hoe langer hoe meer een strategische must voor grote en kleine bedrijven, want de voordelen zijn talrijk. Vooral kleine tot middelgrote ondernemingen zouden genieten van de meerwaarde, omdat de impact voor hen het grootst is en de migratie makkelijker verloopt. Bovendien kunnen ze de interne expertise die nodig is voor hun almaar complexere IT-infrastructuur nog moeilijk betalen. Voor grotere bedrijven zou het risico dan weer iets groter zijn, maar ook zij kiezen op langere termijn maar beter voor de cloud als ze relevant en efficiënt willen blijven. Dat blijkt uit het onderzoek van HBR bij 347 respondenten in verschillende sectoren, functies en ondernemingen.

Hybride cloud geniet de voorkeur
42% van de bedrijven die op de cloud overstappen kiest voor de hybride oplossing, een combinatie van private en publieke cloud. Maar bijna evenveel respondenten, zo’n 40%, zeggen dat ze het merendeel van hun systemen in de cloud hosten. Slechts een kleine minderheid van 13% kiest ervoor om de meeste data in de publieke cloud te plaatsen.

Uitdagingen en twijfels zwaar overschat
Ondernemingen twijfelen nog altijd om de stap te zetten naar de cloud. 50% van de respondenten in het onderzoek maakt zich in de eerste plaats zorgen over de veiligheid. “Onterecht”, zegt CIO Marie del Marmol van trusted IT-advisor Insight Belux. “Tegen een DDoS-aanval met een snelheid van 1.2 terabits per seconde ben je nog altijd veel beter beschermd bij een grote cloud-provider. Je geeft natuurlijk wel de controle tot de toegang van vertrouwelijke gegevens over aan een externe partij, en dat is waar sommige bedrijven wel eens mee zitten. Maar voor de veiligheid stap je dus sowieso beter over naar de cloud.”

Naast veiligheid zijn er nog andere struikelblokken. 27% van de ondernemingen twijfelt omwille van de kosten die gepaard gaan met de overgangsoperatie, 24% vreest de cloudkosten zelf, 22% ziet op tegen de uitdagingen op het vlak van integratie en 22% wijst op de noodzaak aan maatwerk. Maar de nadelen worden vaak overschat en wegen in werkelijkheid nooit op tegen de voordelen van de cloud.

Strategische voordelen van migratie naar de cloud
Gedeeltelijke/hybride of volledige migratie naar de cloud biedt bedrijven op korte en lange termijn heel wat voordelen. Vooral de interne samenwerking zou er wel bij varen, zo beweert 49%. 45% zegt dan weer dat de cloud de flexibiliteit of wendbaarheid van de onderneming, de mate waarin en de snelheid waarmee ze inspeelt op nieuwe omstandigheden, heeft bevorderd. Eveneens meegenomen volgens de ondervraagde bedrijven: een betere customer experience (43%), beter beheer van data (42%), sterkere workforce (42%) en groeiend vermogen om te innoveren (40%). Kortom, de cloud leidt hoe dan ook tot betere bedrijfsresultaten.

Meer details over het onderzoek? Lees het volledige rapport ‘Adopting hybrid cloud becomes a strategic imperative’ van Harvard Business Review in samenwerking met Insight. Hier kan je het rapport downloaden: https://www.insight.com/en_US/learn/content/gated/hybrid-cloud-becomes-a-strategic-imperative-ac1083.html

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-09-21T10:56:52.000Z Insight België


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.