Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Apps beveiligen zou een prioriteit moeten zijn

Vind je niet de juiste mensen om je nieuwe business applicaties te programmeren of ontwikkel je nog in high-code op oude legacy systemen die de business development van je bedrijf vertragen? Heb je dan al een keer naar low-code gekeken? Het kan het antwoord zijn op al de problemen waar je nu tegen aanloopt! Meer nog, het kan zorgen voor de versnelling waar je naar zocht.

 

 

 

Wat is low-code?

De wereld gaat hard! De CoVID-crisis heeft de verwachtingen van je eindklanten en dus ook je interne klanten behoorlijk veranderd. Plots wil iedereen vanop afstand in contact met je treden en is men bereid om op je ‘client facing applications’ informatie en data met je te delen om processen zo te versnellen. De bereidheid van de consument om zaken met je te delen is nog nooit zo groot geweest, maar je moet ze natuurlijk absolute veiligheid garanderen.

Worstel je met het snel opleveren van applicaties aan je business? Dan moet je zeker een keer naar low-code kijken. Een low-code development platform (LCDP) zoals dat van OutSystems (al hebben we zelf liever dat je het als high performance development platform definieert) laat immers toe om model gedreven en op een visueel of grafische manier snel applicaties te ontwikkelen die volledig met je legacy systems integreren. Dankzij drag & drop functionaliteit kunnen we snel tot resultaten komen waar je business en klanten gelukkig van worden!

Naast het ontwikkelen binnen een veilige omgeving die schaalbaarheid, performance, gebruiksgemak en audit trails samenbrengen, kunnen ontwikkelaars in low-code terugvallen op best practices en hun tijd  besteden aan het ontwikkelen van functionaliteiten waar de business écht iets aan heeft!

‘Rich patterns evaluation’ herkent onveilige situaties

Hackers en cybercriminelen worden steeds inventiever. Iets wat een LCDP kan overnemen is het analyseren van security breaches. Hoe werd een aanval uitgevoerd? Welke stappen heeft een cybercrimineel gezet? Er is ontzettend veel data die geanalyseerd moet worden en laten we eerlijk zijn, software kan dit veel beter dan een mens.

Artificial intelligence (AI) en Machine Learning (ML) kunnen heel makkelijk patronen herkennen. Bij opmerkelijk gedrag zal het systeem waarschuwingen uitsturen naar je veiligheidsspecialisten. Een systeem als dat van OutSystems monitort dankzij het speciaal ontwikkelde Security Operations Center 24/7 alle applicatie die je hebt lopen.

De mogelijkheden van AI en  ML zijn oneindig. Je kan ze ook inzetten aan de ontwikkelkant. Als je een invoerveld maakt, bieden ze meteen best practices aan over hoe je het inputveld moet beveiligen. Als je een van de standaard widgets gebruikt, zal de standaard beveiliging meteen worden gecreëerd!

De volledige dataflow beveiligen is primordiaal!

Veel low-code platformen bieden je voorgeprogrammeerde templates die je kan gebruiken bij de ontwikkeling van je apps. OutSystems heeft echter templates die ervoor zorgen dat je volledige datastroom wordt beschermden, niet enkel de data die je gebruikt in een specifieke app. 

Bij traditionele softwareontwikkeling kunnen ontwikkelaars enkel de coderegels beveiligen die ze zelf programmeren. Een architect houdt zicht op de datastromen en daarmee op het ontwerp ‘security by design’. OutSystems stelt echter de volledige context en de daarbij horende datastroom centraal. Daarmee neemt het platform dus een deel van het werk van de architecten over.

Beheer van de applicatie levenscyclus

Een sterk punt van LCDP’s is dat ze de ontwikkelaars proactief berichten dat het tijd is om een bepaalde applicatie nog een te bekijken. 

Het beheer van de levenscyclus van een app, ook wel LifeCycle management (LCM) genaamd is meer dan ooit belangrijk geworden en voorkomen dat er erg oude coderegels in gebruik blijven ook al zijn ze al lang niet veilig meer. Dit kan absoluut vermeden worden door te werken met modelgedreven LCDP’s. Dankzij het nieuwe model wordt er code geschreven volgens de nieuwste normen en patronen.

Technologie beveiligen dankzij LCDP

LCDP’s zijn erg handig. Ze nemen zo bijvoorbeeld de zorg uit handen om de onderliggende technologie die nodig is om je applicaties te laten lopen, te monitoren en onderhouden. Ontwikkelaars worden bij de start van de ontwikkeling meteen voorzien van alle benodigdheden voor  controles op infrastructuur, identiteit en op rollen gebaseerde toegang.

Security moet een selectiecriterium zijn!

Low-code ontwikkelingen bieden vele voordelen maar ze kunnen je ook helpen bij het invullen van je noden inzake ‘security by design’. Maar er is natuurlijk wel veel verschil tussen LCDP’s als het op functionaliteit aankomt. Is security voor jou belangrijk? Dan moet je dit  zeker meenemen in je selectiecriteria!

Deze content werd u aangeboden door Arjan Waardenburg - Lead Solution Architect bij OutSystems

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-11-04T11:42:44.000Z OutSystems


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.