Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

iDEAL QR kansrijk, alleen nu nog even niet

iDEAL QR kansrijk, alleen nu nog even niet!

Opinie: Nieuwe kansrijke mogelijkheden om iDEAL van online naar offline te halen. iDEAL QR komt eraan alleen nog even wachten op de implementatie in de internet bankieren apps.

De Betaalvereniging, merkeigenaar van iDEAL, heeft in 2016 een nieuwe dienst ontwikkeld om de welbekende iDEAL-betaling direct te kunnen opstarten vanuit een QR-code. Door deze code met een app op je mobiele telefoon te scannen, kan je direct een iDEAL-betaling doen.

iDEAL QR maakt het makkelijk om iDEAL-betalingen van de online naar de offline wereld te halen. De Betaalvereniging heeft verschillende use-cases benoemd en onderzocht.

Donaties aan een goed doel;
Door het afbeelden van een iDEAL QR-code op de collectebus, abri of reclamebord kan de gebruiker direct met zijn telefoon de code scannen en via iDEAL een bedrag overmaken naar het goede doel.

Betalen op terras van café of restaurant;
Door op de kassabon een iDEAL QR-code af te drukken kan de klant de rekening met iDEAL betalen. De betaling wordt direct verwerkt in het kassasysteem van het restaurant.

Betalen vanaf een scherm (pay per view);
Door het tonen van een unieke iDEAL QR-code kan bijvoorbeeld voor video on demand direct worden betaald.

Factuur betalen;
Bedrijven versturen inmiddels regelmatig facturen via e-mail met daarbij betaallinks voor online betalingen. Toch blijven veel facturen per post verzonden worden en op die facturen kan een iDEAL QR-code worden afgedrukt. Zodra de factuur met iDEAL wordt betaald, is de verzender op de hoogte.

Point-of-Sale (kiosk)betalingen;
In een kiosk of winkel betalen met een iDEAL QR-code is de laatste use-case die is onderzocht. Echter, het proces van het verrichten van de betaling in een winkel, is mede door de snelle opkomst van ‘contactloos’ betalen al zodanig eenvoudig geworden dat een iDEAL QR-transactie geen waarde toevoegt aan het gemak of de snelheid.

Er zijn meer use-cases te bedenken waarbij men gebruik wil maken van iDEAL QR. Denk bijvoorbeeld aan ondernemers of particulieren die niet over een pin-terminal beschikken en bij voorkeur geen contant geld willen ontvangen. Niet alleen iDEAL QR kan daarvoor een oplossing zijn. Met de nieuwe mogelijkheid van Consument naar Consument (C2C)betalingen komen ook hier nieuwe businessmodellen beschikbaar.

Wat een kansen! Waarom wachten?

De iDEAL QR-app vormt nog een drempel. Om de iDEAL QR-betalingen veilig en vertrouwd te laten plaatsvinden moet de QR-code momenteel nog gescand worden door de speciaal ontwikkelde iDEAL-app. Deze app heeft momenteel pas 30.000 downloads en het bereik is daarmee beperkt.
Het scannen zou geïntegreerd moeten worden in de huidige mobiel bankieren apps van de banken, die heeft men immers al op de smartphone staan. Gelukkig gaat dit ook gebeuren alleen dat duurt nog even. De exacte planning is nog niet duidelijk. De verwachting is dat in het derde kwartaal van 2017 in elk geval de grootste banken de functie hebben geïntegreerd. Daarmee kan iedere gebruiker, zonder tussenkomst van de iDEAL-app, direct vanuit zijn eigen mobiel bankieren app de iDEAL QR-betaling doen. Dit zal het bereik en de adoptie van iDEAL QR sterk doen toenemen.

Investeren in iDEAL QR is dus zeker aan te raden voor de genoemde use-cases. Zorg er daarbij wel voor dat je het juiste moment kiest voor lancering, wanneer er voldoende bereik en adoptie is van iDEAL QR. Uiteraard kan er tot die tijd al met pilots gewerkt en getest worden.

Maurice Jongmans
Online Payment Innovator bij Online Betaalplatform

Online Betaalplatform is een snelgroeiende Nederlandse Payment Service Provider. De innovatie oplossingen worden hoofdzakelijk gebruikt voor het verwerken van online betalingen van grote (handels)platformen. Klanten zijn onder andere PayPal, Marktplaats en Universiteit Maastricht. Online Betaalplatform is de eerste partij met een accreditatie voor iDEAL C2C betalingen. www.onlinebetaalplatform.nl

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-02-14T15:02:00.000Z Online Betaalplatform


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.