Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Euopeanen weten niet wat slim huis kan betekenen

Een onderzoek, dat werd afgenomen onder 6000 mensen in opdracht van Ecovacs, Philips Hue, Ring, tado° en Yale, toont aan dat 66% van de mensen thuis wel hulp wil, maar de meeste Europeanen hebben nog geen smart home-oplossing om hun dagelijkse routine te ondersteunen.

De Smart Home League, een samenwerkingsverband van toonaangevende smart home-producenten, onthulde, tijdens de IFA beurs in Berlijn, de resultaten van een Europees onderzoek naar consumentenbehoeften en -intenties op het gebied van smart home. Uit het onderzoek blijkt dat Europeanen positief staan tegenover een slimme woning die hen in hun dagelijks leven kan ondersteunen. Hoewel de huidige acceptatie van smart home slechts 11% bedraagt, zijn er sterke tekenen dat dit op het punt staat om te versnellen.

Optimisme

De meerderheid van de Europeanen (66%) heeft last van tijdrovende huishoudelijke taken. Dit omvat eenvoudige huishoudelijke zaken zoals het uitschakelen van de verwarming, het uitschakelen van lichten en het zoeken naar sleutels, tot meer tijdrovende klusjes als stofzuigen en het ophalen van pakketten van het postkantoor – wat allemaal ondersteund kan worden door eenvoudige, effectieve smart home-oplossingen. Het is misschien niet zo vreemd dat jongere deelnemers aan het onderzoek het meest gebukt gaan onder deze taken: maar liefst 78% van de 20- tot 40-jarigen vindt eenvoudige, routinematige huishoudelijke taken vervelend.

Hoewel er steeds meer effectieve oplossingen beschikbaar komen om deze dagelijkse taken te ondersteunen, heeft 71% van de ondervraagden nog geen verbonden producten in huis. Uit onderzoek blijkt echter dat 37% van plan is om binnen de komende twaalf maanden een smart home-product te kopen. Degenen die al een smart home-product hebben, zijn nog meer genegen (68%) om er een te kopen. Dit suggereert dat consumenten die het gebruik van een smart home-product al hebben ervaren, zich meer bewust zijn van de waarde en voordelen.

Mainstream

Europeanen voelen zich goed bij het idee van een smart home: 63% van de deelnemers aan het onderzoek staat positief tegenover het wonen in een verbonden huis dat hen ondersteunt in hun dagelijks leven. In Italië en Spanje stijgt dit percentage zelfs tot meer dan 80%. Hoewel het onderzoek een positief sentiment aantoont en er een duidelijke vraag naar huishoudelijke ondersteuning is, zijn veel Europeanen zich nog steeds niet bewust van de waarde die smart home-apparaten kunnen leveren.

Het slimme huis verschuift momenteel van vroege naar massale omarming. Om die stap te voltooien, moeten marktleiders ervoor zorgen dat apparaten toegankelijk, betaalbaar en gebruiksvriendelijk zijn. Slimme speakers, zoals Amazon Echo en Google Home, hebben de acceptatie van smart home versneld, grotendeels dankzij hun eenvoudige installatie, aantrekkelijke prijzen en eenvoudige integratie in onze dagelijkse routines. Zo geeft 28% van de ondervraagde Europeanen de voorkeur aan interactie met hun smart home-apparaten via spraak; 40% gebruikt liever een app om hun smart home-producten te bedienen, terwijl 32% van de mensen stembesturing in combinatie met een app gebruikt.

Helpende huis

Het slimme huis kan mensen op verschillende manieren ondersteunen en hun huizen veiliger, comfortabeler, energiezuiniger en steeds kosteneffectiever maken. Intelligente robotstofzuigers maken de vloer schoon terwijl je niet thuis bent. Mensen met beperkte mobiliteit of gezondheidsproblemen kunnen stembesturing gebruiken, zodat ze niet elke kamer in hoeven te lopen om de lichten uit te doen of de deur te openen wanneer er aangebeld wordt. Videodeurbellen, slimme sloten en beveiligingscamera’s die zijn aangesloten op een smartphone bieden verbeterde veiligheid en meer gemoedsrust. En in tijden van klimaatverandering is energiebesparing natuurlijk essentieel: ook dit is iets waarbij de slimme woning kan helpen. Verbonden thermostaten en verlichting helpen bewoners om het energieverbruik te verminderen en geld te besparen.

 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-09-06T10:15:08.000Z tado°


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.