Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Digitaal versus printen: de voordelen van printen

De digitalisering van de samenleving heeft ons leven enorm op z’n kop gezet. Wist je dat de voorloper van het internet pas vijftig jaar geleden werd uitgevonden? Het moment dat deze echt in meerdere huishoudens werd geïntroduceerd, kwam pas veel later. Tot die tijd was het internet enkel weggelegd voor de rijken, bedrijven en instanties. We kunnen stellen dat circa dertig jaar geleden het internet – zoals we dat nu kennen – langzaam in ons leven kwam.

Dertig jaar… dat is helemaal niet zo lang geleden. In die tijd is er echter ongelooflijk veel veranderd. Al helemaal in de afgelopen tien tot vijftien jaar. We kunnen niet meer zonder. En dat heeft invloed op alle aspecten van het leven. Een van de grotere veranderingen is dat gedrukt papier eerder een unicum wordt, dan een gewoonte. Toch zullen printers nooit verdwijnen en blijven we jaarlijks miljoenen afdrukken wereldwijd maken. Maar hoe zit dat precies?

Is het nog noodzakelijk om te printen?

De meeste mensen beschikken tegenwoordig wel over een printer. In veel gevallen zelfs een hp all in one printer, zodat er naast printen ook gefaxt, gescand en gekopieerd kan worden. Jaarlijks worden er wereldwijd nog altijd miljoenen afdrukken gemaakt. 

We werken veel meer vanuit een digitale omgeving. Bestanden kunnen digitaal worden gelezen en bewerkt, zelfs handtekeningen kunnen online worden gezet. We kunnen ons er nog nauwelijks iets bij voorstellen dat voorheen formulieren online werden gedownload, uitgeprint, ingevuld en vervolgens weer ingescand en teruggemaild moesten worden. Dat is ongelooflijk omslachtig en tegenwoordig gelukkig ook niet meer nodig.

Toch verwachten experts niet dat printers helemaal zullen verdwijnen. Papier heeft voor veel mensen namelijk nog altijd de voorkeur boven een digitaal bestand. Dat komt met name door onze persoonlijke voorliefde voor papier. Dit was 2000 jaar lang hét belangrijkste communicatiemiddel. Dat laten we dan ook niet snel los.

Voordelen van printen

Twijfel je of je nog wel een voorraad hp 903 cartridges moet inslaan? Dan moge het duidelijk zijn dat de printer van belang blijft. Want hoewel er digitaal steeds meer mogelijk is en het op praktisch vlak misschien niet meer noodzakelijk is om te printen, zullen we dit naar alle waarschijnlijkheid wel blijven doen. Printen zal  altijd belangrijk blijven en voordelen behouden.

Het allergrootste voordeel is misschien wel dat mensen het prettiger vinden om van papier te lezen. Zeker als het om zeer lange stukken gaat. Het is minder vermoeiend voor de ogen om van papier te lezen. Daarnaast kun je ook een geheel ander gevoel overbrengen met papier. Lezen vanaf een laptop of tablet zal veel minder een tastbare ervaring geven, dan wanneer je de beleving versterkt door extra aandacht te besteden aan de papierkeuze.

Besef daarnaast ook dat een gedrukte tekst minder gevoelig is voor veranderingen. Iemand die een beetje handig is, kan een online tekst eenvoudig naar wens aanpassen. Is het eenmaal gedrukt? Dan staat ook zwart op wit wat jij bedoeld hebt. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-03-20T10:22:10.000Z Twenty Four Webvertising BV


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.