Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Sibelco delft diep in zijn resources

Dit artikel delen:

Sibelco stond voor een grote uitdaging toen het zijn bedrijfsprocessen wilde digitaliseren. De internationale delver en leverancier van mineralen handelt in een typische bulkgrondstof die in hoge volumes tegen lage prijzen wordt verhandeld. Het transport is kostbaarder dan het product zelf. Hoe organiseer je een complexe supply chain en bewaak je de kosten ervan in een ERP? In nauwe samenwerking met leverancier Infor lukte het.

Aarzelend zette Sibelco, een multinational met zijn hoofdkantoor in België, een aantal jaar geleden zijn eerste stappen richting een Enterprise Resource Planning (ERP)-systeem. Was het bedrijf, dat destijds decentraal gestuurd werd, er wel helemaal klaar voor om zijn bedrijfsprocessen te integreren? Hoe kunnen een ERP-implementatie en veranderende organisatie elkaar versterken? En welk ERP-systeem is geschikt voor de sterk specialistische business van Sibelco?

Strategie bepalen
Sibelco besloot in zee te gaan met Infor M3. De keuze viel op het ERP van Infor vanwege de verregaande procesintegratie en omdat Infor zich presenteerde als een toegankelijke partner om de nodige aanpassingen door te voeren. Na een haperende opstartperiode waarbij er flink wat aanpassingen aan het pakket werden gedaan, nam de introductie van een template oplossing een steile vlucht en werd die in 9 Europese landen uitgerold, waaronder in Nederland en België. Tegen 2018 zullen ook Frankrijk en Duitsland op het platform aangesloten worden en telt Sibelco 1.200 Infor M3-gebruikers.

“Het mooie van M3 is dat het een standaardpakket is, toegespitst op onze industrie. Daarnaast biedt het de flexibiliteit om aanpassingen te doen die aansluiten bij onze specifieke bedrijfsprocessen”, zegt Jan Steukers, Program Manager ERP Europe bij Sibelco. Hij voegt toe: “Wat de casus Sibelco onder andere ingewikkeld maakt, zijn de intercompany goederen- en geldstromen, de regelgevingen die per land verschillen, de complexiteit van de supply chain en de integratie met ondersteunende satellietsystemen.”

Recent werd de Infor M3 oplossing naar de nieuwste versie 13.3 geüpgraded, wat een aantal nieuwe mogelijkheden biedt om bepaalde bedrijfsprocessen te herbekijken en te optimaliseren, alsook het gebruiksgemak en efficiëntie te verhogen. “Wij ervaren Infor M3 als een stabiel platform. Door het uitwerken van een Disaster Recovery-proces en -infrastructuur, streven we maximale continuïteit van onze operaties na”, voegt Jan Steukers hieraan toe. “Wanneer het ene datacenter mocht uitvallen, zijn we snel weer operationeel in het tweede datacenter.”

Communicatie tussen de silo’s
Voor een succesvolle implementatie was het nodig de rollen en taakverdelingen binnen de verschillende diensten van het bedrijf in kaart te brengen en toe te wijzen. Omdat uiteenlopende afdelingen van het bedrijf nu door geïntegreerde processen met elkaar te maken zouden krijgen, was het nodig dat alle silo’s beter met elkaar gingen communiceren. Dit kon worden gerealiseerd met gedreven training en het uitgebreid testen van end-to-end business scenario’s, wat de grootste inspanning tijdens het project vertegenwoordigde.

Doordat iedereen ook gebruikmaakt van uniforme processen en data, was het raadzaam om de Sibelco-medewerkers uit de verschillende landen beter en spontaan met elkaar te laten samenwerken, waardoor ze elkaar kunnen ondersteunen en van elkaar kunnen leren. Door de installatie van een globaal communicatie- en samenwerkingsplatform op basis van Sharepoint, Skype en Yammer, wordt dit vergemakkelijkt.

Technologie verandert, mensen niet. Sibelco heeft een implementatieteam aangesteld dat rondreist om de nieuwe processen in te voeren en de medewerkers van Sibelco te trainen in de nieuwe manier van werken. “Veel van onze werknemers hebben een lifetime career bij Sibelco. Het is waardevol dat we die jarenlange kennis in huis weten te houden, maar bij zo’n verandertraject kan het een struikelblok zijn”, aldus Steukers.
“Bovendien vraagt de organisatie continu om aanpassingen en verbeteringen. Het is daarom belangrijk dat de IT- en businessteams goed samenwerken, en dat was misschien wel de grootste uitdaging van het hele project. Slagkracht vanuit het management was cruciaal om snel en succesvol te kunnen implementeren.”

“Uiteindelijk is gebleken dat de implementatie van M3 ons de kans bood mensen kundiger te maken in hun werkzaamheden, en hun professionele en persoonlijke vaardigheden te verbeteren. Ze hebben nu meer inzicht in de bedrijfsprocessen en zijn beter geïnformeerd, wat hun werk makkelijker maakt. Mensen zijn nu blij dat ze deel uitmaken van het project.”

ERP kan geen geld printen
Een succesvolle implementatie is echter niet het einde van het verhaal. Zoals gezegd is het nodig regelmatig aanpassingen te blijven doen, en updates en fixes te draaien, en op die manier de duurzaamheid van de oplossing te garanderen.

Volgens Steukers zijn er veel misvattingen over ERP-systemen. Zo denken veel mensen dat de systemen duur zijn, dat de implementatie tijdrovend is of dat ERP-projecten direct geld opleveren. Het maken van een business case is geen evidente oefening en moet verder reiken dan de klassieke winsten die enkel vanuit een IT-standpunt gerealiseerd kunnen worden. Voor Sibelco Europe zijn de voornaamste voordelen gekoppeld aan het harmoniseren en uniformiseren van data, processen en de organisatie, alsook een transparantere bestuurbaarheid en performance-meting aan de hand van eenduidige indicatoren.

“ERP kan geen geld voor je printen, maar het kan je wel vertellen waar je het kunt vinden.” In dat opzicht is de Infor M3-oplossing voor Sibelco Europe een hoeksteen, waar tal van nieuwe businessinitiatieven op gebouwd worden - die kosten besparen en/of de productiviteit verbeteren – met als doel de Sibelco ambities voor 2020 te realiseren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-06-08T09:53:02.000Z Infor


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.