Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Hoe Maatschappelijk Verantwoord Printen jouw bedrijf kan helpen

Dit artikel delen:

Mogelijk ben je al enigszins bekend met het concept van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Dat is een benadering waarbij bedrijven hun bedrijfsactiviteiten op een ethische, verantwoorde en duurzame manier uitvoeren, met oog voor de effecten op mens, milieu en maatschappij. Dat is natuurlijk erg breed. Daarom is er nu ook het specifiekere concept van Maatschappelijk Verantwoord Printen. We leggen uit hoe Maatschappelijk Verantwoord Printen jouw bedrijf kan helpen.

Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD)

De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is een nieuwe regelgeving van de Europese Commissie die bedrijven verplicht om meer transparantie te bieden over hun duurzaamheidsprestaties. Europese bedrijven moeten hierdoor vanaf 2024 aan nieuwe rapportagevereisten voldoen, waarbij ze moeten rapporteren over duurzaamheidskwesties zoals klimaatverandering, milieu-impact, sociale verantwoordelijkheid en diversiteit. Het doel van de CSRD is om beleggers en andere belanghebbenden in staat te stellen om de duurzaamheidsprestaties van bedrijven beter te beoordelen en de overgang naar een duurzame economie te versnellen. Met deze nieuwe richtlijnen kunnen bedrijven én beleggers zich meer inzetten voor duurzaamheid en tegelijkertijd hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen.

Maatschappelijk Verantwoord Printen

Duurzaamheid is een veelkoppig beest. Bedrijven moeten integraal naar hun bedrijfsvoering kijken om duurzamer te werk te gaan. Eén van de knoppen waaraan gedraaid kan worden, is de manier waarop omgegaan wordt met printen en kopiëren. Daarbij komt het veel voor dat men veel verschillende apparaten gebruikt en deze relatief snel vervangt. Maatschappelijk Verantwoord Printen (MVP) is gericht op digitalisering evenals besparing en verduurzaming van papier en inkt, maar vooral ook op de print- en kopieerapparatuur zelf. Met het MVP-programma van Itec Printing kunnen bedrijven geholpen worden met de eerdergenoemde verplichte rapportage door de voetafdruk van de printoplossingen helder in kaart te brengen en te verkleinen. Daarbij richt men zich op het investeren in multifunctionele LongLife-apparaten die gemaakt zijn om lang mee te gaan en technische levensduur van apparaten in plaats van economische levensduur. Zo wordt er veel meer uit apparaten gehaald, wat een stuk duurzamer is.

Compenseren van CO2-uitstoot

Het MVP-programma gaat verder dan enkel de rapportage en het technische deel van het printen. Omdat de ecologische voetafdruk een belangrijke rol speelt in het verhaal, is er het bewustzijn van de CO2-uitstoot die overblijft door de printfaciliteiten na de verduurzaming hiervan. Onderdeel van het programma voor Maatschappelijk Verantwoord Printen is om deze uitstoot te compenseren. Dat doet men door het planten van bomen in samenwerking met Trees for All in het Nederlandse natuurgebied Het Groene Woud in Liempde.

Maatschappelijk Verantwoord Printen kan dus voor bedrijven niet alleen een investering zijn in een duurzamere bedrijfsvoering, maar helpt ook bij de verplichte CSRD-rapportage. Dat is een behoorlijk zware kluif voor bedrijven die er zomaar even bijgekomen is, dus een beetje hulp bij die grote uitdaging is helemaal niet verkeerd. Daarom is het als bedrijf absoluut de moeite waard om te overwegen te investeren in het MVP-programma.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-05-11T14:01:55.000Z dbom


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.